Categories: Expertul zilei

Un simplu test de sânge poate depista boala renală la pacienții cu diabet de tip 2. Studiu

Un simplu test de sânge poate depista boala renală la pacienții cu diabet de tip 2. O echipă de cercetători a dezvoltat o abordare bazată pe inteligență artificială pentru a prezice dacă o persoană cu diabet zaharat de tip 2 va dezvolta boli de rinichi, o complicație frecventă și periculoasă a diabetului.

Studiul realizat de cercetătorii de la Sanford Burnham Prebys din SUA și de la Universitatea Chineză din Hong Kong, publicat în Nature Communications, ar putea ajuta medicii să prevină sau să gestioneze mai bine bolile de rinichi la persoanele cu diabet de tip 2.

Un simplu test de sânge poate depista boala renală la pacienții cu diabet de tip 2. Studiu

„Echipa noastră a demonstrat că, combinând datele clinice cu tehnologia de ultimă oră, este posibil să se dezvolte modele computaționale care să-i ajute pe clinicieni să optimizeze tratamentul diabetului de tip 2 pentru a preveni bolile de rinichi”, a spus Kevin Yip, profesor și director de Bioinformatică la Sanford. Burnham Prebys.

Noul algoritm depinde de măsurătorile unui proces numit metilarea ADN-ului, care are loc atunci când modificări subtile se acumulează în ADN-ul nostru. Metilarea ADN-ului poate codifica informații importante despre genele care sunt activate și dezactivate și poate fi măsurată cu ușurință prin teste de sânge.

„Modelul nostru computațional poate folosi markeri de metilare dintr-o probă de sânge pentru a prezice atât funcția actuală a rinichilor, cât și modul în care rinichii vor funcționa ani în viitor. Ceea ce înseamnă că ar putea fi implementat cu ușurință alături de metodele actuale de evaluare a riscului unui pacient de apariție a bolii renale”, a spus dr. Yip.

Cercetătorii și-au dezvoltat modelul folosind date detaliate de la peste 1.200 de pacienți cu diabet de tip 2 din Registrul de Diabet din Hong Kong.

Ei și-au testat, de asemenea, modelul pe un grup separat de 326 de nativi americani cu diabet de tip 2, ceea ce a ajutat să se asigure că abordarea lor ar putea prezice boala renală la diferite populații.

„Acest studiu evidențiază puterea unică a Registrului de Diabet din Hong Kong și potențialul său uriaș de a alimenta descoperiri ulterioare pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră despre diabet și complicațiile sale”, spune coautorul studiului, Juliana Chan, profesor la Departamentul de Medicină și Terapeutică la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Dr. Chan a înființat Registrul pentru Diabet din Hong Kong în urmă cu mai bine de două decenii. Cercetătorii lucrează în prezent pentru a-și rafina modelul.

De asemenea, ei extind aplicarea abordării lor pentru a analiza alte întrebări despre sănătatea umană și boli, cum ar fi determinarea de ce unii oameni cu cancer nu răspund bine la anumite tratamente.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

9 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

9 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

10 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

10 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

11 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

11 ore ago

Citeste si: