Sindromul ovarelor polichistice: cauze, simptome și tratament. Tot ce trebuie să știi

Sindromul ovarelor polichistice, care este adesea denumit SOP, este o afecțiune relativ comună care afectează modul în care funcționează ovarele unei femei. Are trei simptome principale, dar cauza directă a SOP este necunoscută.

Afecțiunea se poate manifesta diferit la fiecare persoană, dar poate avea un impact uriaș asupra modului în care o persoană își trăiește viața. 

Este important de reținut că SOP nu este descris ca un efect secundar al pilulei contraceptive pe site-ul web al NHS și nici nu este enumerat ca o cauză a SOP. De fapt, este una dintre modalitățile prin care medicii pot trata SOP, în special la femeile care au menstruație neregulată.

Unele femei își pot observa simptomele doar după ce au încetat să mai ia pilula contraceptivă orală, deoarece pilula a controlat simptomele până în acel moment. Acest lucru nu indică faptul că este o cauză a afecțiunii.

Ce este sindromul ovarelor polichistice

Potrivit NHS, există trei caracteristici principale ale PCOS. 

  • menstruații neregulate – ceea ce înseamnă că ovarele nu eliberează în mod regulat ovule (ovulație)
  • exces de androgeni – niveluri ridicate de hormoni „masculi” în corpul dumneavoastră, care pot provoca semne fizice, cum ar fi excesul de păr facial sau corporal
  • ovare polichistice – ovarele tale se măresc și conțin mulți saci (foliculi) pline de lichid care înconjoară ovule (dar, în ciuda numelui, nu ai chisturi dacă ai SOP)

Este posibil să aveți nevoie doar de două dintre aceste caracteristici pentru a fi diagnosticat cu SOP. Ovarele polichistice conțin un număr mare de foliculi inofensivi care au o dimensiune de până la 8 mm. Foliculii sunt saci nedezvoltați în care se dezvoltă ouăle. În SOP, acești saci sunt adesea incapabili să elibereze un ovul, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc.

Nu există o cauză cunoscută, dar afecțiunea apare adesea în familii. Este legat de nivelurile anormale de hormoni din organism, inclusiv nivelurile ridicate de insulină, care controlează nivelul zahărului din organism.

Unele femei cu această afecțiune sunt rezistente la acțiunea insulinei în corpul lor și, ca urmare, produc niveluri mai mari de insulină. Acest lucru contribuie apoi la o creștere a producției de hormoni precum testosteronul.

Care sunt semnele și simptomele SOP

Simptomele SOP devin de obicei evidente la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei de 20 de ani. Simptomele pot include:

  1. menstruații neregulate sau deloc
  2. dificultăți de a rămâne gravidă ca urmare a ovulației neregulate sau a lipsei ovulației
  3. creșterea excesivă a părului (hirsutism), de obicei pe față, piept, spate sau fese
  4. creștere în greutate
  5. rărirea părului și căderea părului de la cap
  6. piele grasă sau acnee

SOP este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate mai târziu în viață, cum ar fi diabetul de tip 2 și colesterolul crescut.

Sindromul ovarelor polichistice. Tratament

Nu există un remediu pentru SOP, dar simptomele pot fi controlate și tratate prin mai multe moduri. Dacă aveți această afecțiune și sunteți supraponderal, o recomandare care vi se va face este să slăbiți prin consumarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, acest lucru poate ameliora simptomele.

Unele medicamente sunt disponibile pentru a trata simptome cum ar fi creșterea excesivă a părului, menstruații neregulate și probleme de fertilitate.

Există, de asemenea, ajutor suplimentar pentru tratarea problemelor de fertilitate, cum ar fi o procedură chirurgicală de foraj ovarian laparoscopic, care utilizează căldură sau un laser pentru a distruge țesutul din ovare care produce testosteron.

Recent Posts

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

15 minute ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

37 de minute ago

O femeie a murit după ce copilul ei care sunase la salvare nu a fost luat în serios de operatori

O femeie din SUA a murit după ce baiețelul ei, în vârstă de 5 ani,…

o oră ago

Anunț îngrijorător al meteorologilor. România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit

România, afectată de un fenomen meteo neobișnuit. Un val polar a coborât asupra României, manifestându-și…

2 ore ago

Care e suma maximă cu care poate crește pensia la recalculare

Cu cât poate crește pensia la recalculare? Va fi realizată o recalculare integrală a pensiilor,…

2 ore ago

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

3 ore ago

Citeste si: