vineri, iunie 2, 2023

Anticoagulante naturale. Remediile naturale pot fi de mare ajutor și în cazul problemelor de circulație, având efecte de subțiere a sângelui, vasodilatator și de scădere a tensiunii arteriale.

Chiar dacă, majoritatea sunt lipsite de efecte secundare, e bine să cereți sfatul medicului înainte de a apela la orice suplimente sau medicamente.

Ce este tromboflebita

Tromboflebita este o inflamație a venelor însoțită de formarea unor cheaguri de sânge.  Aceste cheaguri de sânge pot bloca sau obstrucționa circulația în zona afectată, provocând complicații grave dacă cheagul se deplasează într-o parte importantă a sistemului circulator, cum ar fi creierul sau plămânii.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Tromboza (cheagul) se localizează la nivelul venelor din membrele inferioare (gambe, coapse), însă poate să apară în anumite condiții și la nivelul membrelor superioare (brațe) sau în alte localizări.

Anticoagulante naturale

Anghinare și măslin

Extractele obținute din anghinare și măslin sunt foarte bogate în substanțe amare cu efect terapeutic util în tromboze, întrucât previn formarea de cheaguri, fără a mări riscul de hemoragie (fenomen nelipsit la anticoagulantele obișnuite).

De altfel, această acțiune anticoagulantă este dublată de un efect de scădere a colesterolului și trigliceridelor, și de un efect vasodilatator și hipotensor. Combinația de anghinare (Cinara scolymus) și frunze de măslin (Olea europaea) este foarte eficientă în tratamentul tromboflebitelor, inclusiv al celor profunde, precum și în preveirea trombozelor.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Scoarță de salcie (aspirină naturală)

Salicilații din scoarța de salcie previn formarea cheagurilor de sânge, înlocuind cu succes aspirina de sinteză. Această aspirină naturală se recomandă mai ales persoanelor la care trombozele sunt recidivante, care au varice cu potențial de formare de cheaguri de sânge sau care sunt imobilizate la pat.

Turmeric

Extractul de turmeric (Curcuma longa) reduce riscul de a dezolta cheaguri de sânge în interiorul venelor și, în plus, ajută la dizolvarea celor existente.

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

Oamenii au folosit de multă vreme condimentul auriu cunoscut sub numele de turmeric în scopuri culinare și medicinale. Curcumina este un ingredient activ din turmeric și pare să aibă proprietăți antiinflamatoare și de subțiere a sângelui sau anticoagulante.

O recenzie din 2019, publicată în Jurnalul EPMA, indică faptul că turmericul poate ajuta la blocarea coagularii sângelui și recomandă prudență atunci când se combină turmericul cu medicamente care subțiează sângele.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Oamenii pot adăuga turmeric în curry și supe sau îl pot amesteca cu apă fierbinte pentru a face ceai.

Ghimbir

Ghimbirul este un alt condiment antiinflamator care poate opri coagularea sângelui. Conține un acid natural numit salicilat. Aspirina, cunoscută și sub numele de acid acetilsalicilic, este un derivat sintetic al salicilatului și un puternic diluant al sângelui.

Pentru a obține efectele anticoagulante ale salicilaților naturali, oamenii ar putea dori să folosească în mod regulat ghimbir proaspăt sau uscat. Cu toate acestea, este puțin probabil ca salicilații naturali să fie la fel de eficienți ca medicamentele pentru subțierea sângelui.

Te-ar mai interesa: Ce simți când inima nu primește suficient sânge. S...

O revizuire a literaturii din 2015 sugerează, de asemenea, că efectele ghimbirului asupra coagulării sângelui sunt neclare. Indică faptul că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin potențialele proprietăți anticoagulante ale ghimbirului.

Ardei Cayenne

Ardeii Cayenne sunt, de asemenea, bogati în salicilați și pot acționa ca agenți puternici de subțiere a sângelui.

Un studiu din 2019 din Ascendens Asia Journal of Multidisciplinary Research a constatat că extractul de piper cayenne a încetinit coagularea sângelui în probele de sânge de tip O+.

Totuși, ardeiul Cayenne este destul de picant și mulți oameni îl pot tolera doar în cantități mici.

Alte beneficii ale acestui condiment pot include:

  • scăderea tensiunii arteriale
  • cresterea circulatiei
  • ameliorarea durerii

Usturoi

Pe lângă gustul său adesea dorit în alimente și gătit, usturoiul are proprietăți naturale antibiotice și antimicrobiene.

Un studiu din 2018 realizat deFood Science and Biotechnology raportează că pudra de usturoi demonstrează activități antitrombotice la șobolani. Un agent antitrombotic este o substanță care reduce formarea cheagurilor de sânge.

O revizuire a studiilor din 2020 a descoperit că suplimentele de usturoi au ajutat la reducerea tensiunii arteriale și au avut efecte antitrombotice ușoare.

Cercetările din 2015 în Medicine notează că suplimentele alimentare, inclusiv usturoiul, pot afecta funcția trombocitelor și coagularea, așa că cel mai bine este să le evitați înaintea intervențiilor chirurgicale.

Scorțișoară Cassia

Scorțișoara conține cumarină, un agent puternic de subțiere a sângelui. Warfarina, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru subțierea sângelui, este derivat din cumarină.

Scorțișoara chinezească Cassia conține o cctitate mult mai mare de cumarină decât scorțișoara de Ceylon, conform unui studiu din 2012. Cu toate acestea, administrarea de scorțișoară bogată în cumarină pe termen lung poate provoca leziuni hepatice.

Cel mai bine ar fi să rămâneți la cantități mici de scorțișoară în dietă, pe lângă utilizarea altor diluanți naturali ai sângelui.

Gingko biloba

Gingko biloba îmbunătățește circulația sângelui și previne apariția tromboflebitei, îndeosebi a celei care afectează venele profunde.

Practicanții medicinei tradiționale chineze au folosit de mii de ani frunzele arborelui Ginkgo biloba. Ginkgo este, de asemenea, un supliment pe bază de plante foarte popular în Statele Unite și Europa. Oamenii îl iau pentru tulburări de sânge și probleme de memorie.

Potrivit unui studiu din 2019 în Bioorganic Chemistry, mai mulți compuși din Ginkgo biloba pot bloca trombina, o enzimă care provoacă coagularea sângelui.

Aloe

Aloe vera este folosit de sute de ani, atât local, cât și ca supliment alimentar. Oamenii îl iau pentru a ameliora afecțiuni, precum:

  • constipație
  • inflamaţie
  • diabet

La fel ca ghimbirul și ardeiul cayenne, aloe conține salicilați care probabil provoacă efecte de subțiere a sângelui.

Un studiu din 2020 din The Professional Medical Journal a constatat că, atunci când este adăugat în sânge într-un laborator, gelul de aloe vera a demonstrat un efect antiplachetar similar cu aspirina. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la aloe ca supliment alimentar la oameni.

Datorită efectelor sale potențiale asupra sângerării, oamenii ar trebui să înceteze să ia aloe cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o operație.

Extract din seminte de struguri

Există unele dovezi care sugerează că extractul de semințe de struguri poate avea beneficii potențiale pentru mai multe afecțiuni ale inimii și ale sângelui.

De asemenea, poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, deși cercetările sunt mixte.

Extractul din semințe de struguri poate acționa și ca un diluant natural al sângelui. Din cauza acestor efecte, Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă sugerează că anumite grupuri de oameni nu ar trebui să ia extract de semințe de struguri, inclusiv următoarele categorii:

  • cu tulburări de sânge
  • care iau medicamente pentru subțierea sângelui
  • care urmează să se opereze

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private