Din cuprinsul articolului
Medicii sunt în alertă şi avertizează că un nou „supermicrob” se răspândește și amenință întreaga planetă cu o nouă pandemie. Se pare că de vină de această dată sunt sporii fungici microscopici care trăiesc în corpul uman, în aer și în praf, scrie CNN.
Ultimele estimări arată că anual au loc 6,5 milioane de infecții fungice invazive și în jur de 3,8 milioane de decese din această cauză – și unele infecții devin din ce în ce mai dificil de tratat.
Superbacteriile provoacă mai multe victime decât infecțiile fungice
Cercetătorii susțin că bacteriile devin tot mai rezistente la medicamentele antifungice existente. Potrivit estimărilor, superbacteriile ar putea ucide 40 milioane de oameni până în anul 2050.
Există 19 specii de ciuperci raportate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru dezvoltarea unor tratamente împotriva infecțiilor. Încă sunt sute de antibiotice disponibile care pot trata infecțiile cauzate de bacterii. Însă, un medicament care să omoare ciuperca este dificil de fabricat din cauza efectelor adverse asupra organismului uman.
În acest moment, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, există doar 17 medicamente antifungice disponibile. Unul dintre motive este că este foarte greu de făcut medicamente care omoară ciuperca fără să afecteze și organismul uman.

Pericolul infecțiilor cu sporii fungici microscopici
Dr. George Thompson, profesor de medicină al Universității din California Davis, atrage atenţia că „medicamentul care omoară cel mai bine ciupercile reacționează cu celulele din rinichii oamenilor, așa că poți să ajungi să ai insuficiență renală”.
În acest context, cercetătorii prezic o creștere cu 50% a cazurilor de infecție provocate de sporii fungici microscopici până în 2100 din cauza poluării atmosferice, a schimbărilor climatice și a furtunilor de praf tot mai dese.
„I se poate întâmpla oricui. Sunt în locul nepotrivit la momentul nepotrivit și se întâmplă să inspire sporii aduși de vânt”, avertizează medicul, potrivit sursei citate de gandul.ro.
Lista celor mai periculoase ciuperci care pot infecta oamenii
Primul loc pe lista OMS cu cele mai periculoase ciuperci l-a ocupat Cryptococcus neoformans, care poate provoca o formă letală de meningită. Rata de deces în urma infectării cu acest parazit fungic este extrem de mare, putând ajunge până la 61%, în special în cazul pacienților cu HIV.
Aspergillus fumigatus, un mucegai care afectează plămânii și se poate răspândi în alte părți ale corpului, apare pe locul doi pe aceeași listă. „Aspergillus este peste tot – în sol, în frunzele pe care le greblezi, în pământul pe care îl așezi peste sol”, a spus Thompson. „Este foarte greu de evitat și este asociat cu o rată a mortalității foarte ridicată – în jur de 40% la unii oameni – așa că este o infecție pentru care avem nevoie disperată de medicamente noi.”
Pe locul trei pe lista OMS se află Candida auris, un microb care era rezistent la toate cele patru clase de tratamente antifungice atunci când a apărut prima dată în SUA, în 2013. Numărul oamenilor care s-au infectat cu Candida auris a crescut de la 51 în 2016 la 4.514 în 2023.