Unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru colesterol crește riscul de diabet, arată un studiu

Cunoscut medicament pentru colesterol, risc de diabet. Una dintre cele mai frecvent prescrise statine, medicament care scad colesterolul, crește riscul de diabet, avertizează un nou studiu.

Deși cercetătorii au descoperit că două medicamente populare care scad colesterolul reduc în mod eficient șansele de atac de cord sau accident vascular cerebral, echipa a descoperit, de asemenea, că rosuvastatina crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Conform rezultatelor, atât rosuvastatina, cât și atorvastatina sunt „la fel de eficiente” în prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a decesului pentru persoanele cu boală coronariană.

Cu toate acestea, în timp ce rosuvastatina – comercializată sub nume de marcă precum Crestor, printre altele – se corelează cu scăderea nivelului de colesterol, oamenii de știință notează că prezintă un risc mai mare de dezvoltare a diabetului în comparație cu atorvastatina. Utilizarea statinelor pentru a scădea colesterolul LDL, denumit în mod obișnuit colesterolul „rău”, este recomandată pacienților cu boală coronariană, o afecțiune în care vasele de sânge care alimentează inima devin îngustate sau obstrucționate.

Cu toate acestea, doar câteva studii anterioare au comparat riguros impactul clinic pe termen lung al acestor două statine puternice asupra acestor pacienți.

Cunoscut medicament pentru colesterol, risc de diabet

Rezultatele studiului clinic LODESTAR au fost analizate de cercetători. Studiul a implicat 4.400 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani, toți diagnosticați cu boală coronariană în 12 spitale din Coreea de Sud.

La începutul studiului, au fost documentate detaliile medicale și ale stilului de viață, participanții fiind desemnați aleatoriu la doze zilnice fie de rosuvastatină, fie de atorvastatină, din septembrie 2016 până în noiembrie 2019. Ulterior, cercetătorii coreeni au comparat diferențele dintre ambele grupuri în ceea ce privește ratele generale de deces, frecvența atacurilor de cord, accidentele vasculare cerebrale și revascularizarea coronariană – o metodă de restabilire a fluxului sanguin în secțiunile inimii. Ei au evaluat, de asemenea, alte valori de sănătate, cum ar fi debutul diabetului de tip 2, internările la spital din cauza insuficienței cardiace, apariția semnificativă a cheagurilor de sânge și operațiile de cataractă. Din totalul de participanți, 98,7% (sau 4.341) au finalizat procesul.

Cercetătorii nu au observat variații distincte între cele două grupuri în ceea ce privește decesul general, apariția unui atac de cord (infarct miocardic), accidente vasculare cerebrale sau orice proceduri de revascularizare.

Cu toate acestea, studiul indică faptul că grupul cu rosuvastatină a avut un nivel mediu de colesterol LDL redus marginal pe tot parcursul studiului, comparativ cu grupul cu atorvastatină.

  • Participanții cu rosuvastatină au prezentat o incidență mai mare a diabetului de tip 2 care necesită medicamente (7,2%), comparativ cu grupul cu atorvastatină (5,3%).
  • În plus, un procent mai mare din grupul cu rosuvastatină a necesitat operație de cataractă (2,5%) decât grupul cu atorvastatină (1,5%).
  • Alte rezultate de siguranță au rămas consistente între ambele grupuri.

Echipa de cercetare recunoaște limitările, observând că studiul a implicat doar participanți din Asia, iar durata sa de trei ani ar putea să nu surprindă suficient efectele pe termen lung ale celor două tipuri de statine. Cu toate acestea, ei subliniază că constatările lor ar trebui abordate cu atenție și că sunt necesare cercetări mai aprofundate cu monitorizare extinsă.

„La persoanele cu boală coronariană, rosuvastatina și atorvastatina au arătat o eficacitate comparabilă în ceea ce privește un compozit de deces de orice cauză, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau orice revascularizare coronariană în decurs de trei ani”, spune autorul studiului, profesorul Myeong-Ki Hong din Yonsei. Colegiul Universitar de Medicină, într-un comunicat de presă.

„Rosuvastatina a fost asociată cu niveluri mai scăzute de colesterol LDL, dar a prezentat un risc mai mare de apariție a diabetului zaharat care necesită antidiabetice și operație de cataractă decât atorvastatina.”

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

16 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică