Sari la conținut

Medic: simptom al diabetului care apare pe unghii. La ce să fii atent

Unghii ingalbenite
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Unghiile îngălbenite pot fi cauzate de infecții fungice și diabet

Simptom al diabetului care apare pe unghii. Ca  și alte părți ale corpului, unghiile oferă o imagine destul de corectă despre sănătatea ta, deoarece o schimbare ar putea fi un semn de avertizare timpurie al diabetului de tip 2.

Schimbările în textura, grosimea sau culoarea unghiilor ar putea fi un indicator al unei boli care precede alte simptome. Modificările pot indica orice, de la deficiențe de vitamine, cancer, până la creșterea zahărului din sânge.

Diabet: simptom care apare pe unghii. Nu-l trece cu vederea!

Pentru diabetul de tip 2 și alte boli cronice, este deosebit de important să monitorizați starea de sănătate a unghiilor, potrivit Mirror. NHS sfătuiește oamenii să consulte un medic de familie dacă o unghie:

 • și-a schimbat forma,
 • și-a schimbat culoarea,
 • dacă a căzut și nu știți de ce,
 • dacă pielea din jurul unghiilor a devenit dureroasă, roșie, umflată și caldă (paronichie), care un posibil semn al o infecție sau unghie încarnată.

Adesea, această colorare are legătură cu descompunerea zahărului și cu efectul său asupra colagenului din unghii. Acest tip de îngălbenire nu este dăunător. Nu trebuie tratat. Dar, în anumite cazuri, îngălbenirea poate fi un semn al unei infecții a unghiilor. Unghiile se vor îngălbeni și vor deveni casante.

În cazul în care unghiile tale au căpătat un „blush ușor” într-o zonă, este indicat să mergeți la medic.

„O mulțime de boli comune pot apărea prin aspectul unghiilor tale”, aavertizat dr. Elizabeth Salada, medic primar, potrivit sursei citate. „Întotdeauna trebuie să fii conștient de orice modificări de formă în unghie, grosime, consistență privind suprafața culoarea unghiei, dacă unghia este separată pentru patul unghiei.”

O roșeață în partea de jos a unghiei este uneori și un simptom al diabetului. Decolorarea albă/galbenă/verzuie și îngroșarea la capătul unghiei se răspândește treptat pentru a implica toată unghia, care poate fi groasă și fragilă.

Unghia distorsionată poate deveni ascuțită sau rupe și poate săpa în degetele vecine. Este importantă recunoașterea acestor simptome timpurii găsite pe unghii, deoarece permite un tratament prompt.

Alte simptome ale diabetului

Simptomele precoce ale diabetului includ:

 • Foame constantă
 • O lipsă de energie
 • Oboseala
 • Sete excesivă
 • Urinare frecventă 
 • Vedere încețoșată
 • Durere, furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare.

Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe dintre aceste simptome și sunteți îngrijorat că ați putea fi expus riscului de diabet de tip 2, sunați-vă medicul de familie pentru o programare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: