Categories: Ştiri sănătate

Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin anti-COVID. Cui îi este recomandată?

Până în acest moment, specialiști nu au luat o decizie în privința administrării unei doze de vaccin anti-COVID după câteva luni de la imunizare. Totuși, această idee este bazată pe stimularea răspunsului imun și producerea de noi anticorpi. Astfel, a treia doză ar putea fi administrată numai persoanelor care nu au un niel optim de anticorpi anti-COVID.

A treia doză de vaccin ar putea fi administrată pentru stimularea imunității împotriva coronavirusului și, de asemenea, împotriva noilor variante. Mutațiile genetice pot fi mai rezistente în fața virusului, motiv pentru care o nouă doză ar putea asigura necesarul de protecție.

Cui îi va fi recomandată a treia doză de vaccin anti-COVID?

A treia doză de vaccin anti-COVID ar putea fi administrată numai persoanelor care au avut un răspuns imunitar slab după imunizare, explică Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, potrivit Digi24.  El a precizat că datele existente arată că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare se menține eficiența vaccinurilor existente.

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează.

Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi.

Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a a declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

26 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

56 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică