duminică, iunie 13, 2021

Până în acest moment, specialiști nu au luat o decizie în privința administrării unei doze de vaccin anti-COVID după câteva luni de la imunizare. Totuși, această idee este bazată pe stimularea răspunsului imun și producerea

de noi anticorpi. Astfel, a treia doză ar putea fi administrată numai persoanelor care nu au un niel optim de anticorpi anti-COVID.

A treia doză de vaccin ar putea fi administrată pentru stimularea imunității împotriva coronavirusului și, de asemenea, împotriva noilor variante. Mutațiile genetice pot fi mai rezistente în fața virusului, motiv pentru care o nouă doză ar putea asigura necesarul de protecție.

Cui îi va fi recomandată a treia doză de vaccin anti-COVID?

A treia doză de vaccin anti-COVID ar putea fi administrată numai persoanelor care au avut un răspuns imunitar slab

după imunizare, explică Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, potrivit Digi24.  El a precizat că datele existente arată că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare se menține eficiența vaccinurilor existente.

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează.

Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere

a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi.

Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta

un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a a declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Ultimele stiri

Parteneri