Sari la conținut

Vara 1911: cel mai ucigaş val de caniculă din istorie! Tot din cauza schimbărilor climatice?

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cu toţii am auzit de efectele dramatice ale schimbărilor climatice, mai ales riscurile mortale ale valurile de caniculă. Inclusiv ţara noastră este afectată în această săptpămână de un val persistent de caniculă, cu temperaturi de peste 41 de grade la umbră. Cu toate acestea, istoria ne dă lecţii în continuare!

De exemplu, în Franţa, cu peste un secol în urmă s-a înregistrat cel mai ucigător val de căldură din istoria ţării, cu mult timp înainte de 2003, când canicula a produs numeroase decese.

De altfel, valul de caniculă din 2003 a dus cea mai toridă vară din Europa înregistrată din 1540. Franța a fost cea mai afectată, cu 14.802 decese.

Între 4 iulie și 14 septembrie 1911, Franța s-a sufocat sub un cer albastru nemilos. Nicio picătură de ploaie, temperaturi care atingeau 39°C la umbră, la Paris, și un soare care „încălzea un oraș mort”, așa cum l-a descris Le Figaro pe 24 iulie 1911.

În mijlocul Belle Époque, parizienii fugeau spre gări, se prăbușeau pe trotuare sau se refugiau în metroul aflat la început de drum. Temperaturi de 35 până la 40°C, chiar și noaptea, potrivit portalului actu.caminteresse.fr.

Val neîntrerupt de caniculă, timp de 70 de zile!

Și totuși, autoritățile de la ace vreme au încercat să liniștească populaţia: „Fiți calmi […] durează câteva zile, apoi vine o furtună”, a promis Alfred Angot, directorul biroului meteorologic din Le Siècle. Calcul greșit: căldura a persistat timp de… 70 de zile.

sursa foto: actu.caminteresse.fr

„Departe de a fi mai puțin violentă, căldura crește de fapt, și aceasta în proporții aproape surprinzătoare […] Magazine închise. Străzi pustii. Mulțimi în gări […] De la prânz încolo, este îngrozitor și comic. Se lasă noaptea, dar căldura nu se lasă.

„Trebuie spus că termometrul cochetează treptat cu 37°C la umbră la Paris, 38,5°C la Nantes, 37°C la Le Mans și Nancy, 36°C la Toulouse și Limoges, 35°C la Clermont-Ferrand, 38°C la Lyon. Să ne închidem în noi înșine sau să căutăm câteva fâșii de umbră prin oraș, câteva oaze de aer cald unde să putem respira?”, relata Le Figaro.

40.000 de victime directe sau indirecte ale caniculei

A fost cel mai mortal val de căldură înregistrat vreodată în Franța: „aproximativ 40.000 de oameni au fost victime directe sau indirecte ale consecințelor valului de căldură”, spune Catherine Rollet, istoric și demograf, în articolul său intitulat „Valul de căldură din 1911”.

„Observații demografice și medicale și reacții politice”, publicată în 2010 în Analele demografiei istorice. În 2003, numărul deceselor a fost estimat la 15.000. În Ouest-France, Patrick Zylberman, profesor emerit de istorie la École des hautes études en santé publique, vorbește despre peste 46.000 de decese în 1911.

Însă, spre deosebire de 2003, nu vârstnicii au plătit cel mai greu preț, ci sugarii. Doctorul Jacques Bertillon, pe atunci șeful statisticii municipale din Paris, a consemnat în buletinele sale o creștere de trei ori a mortalității infantile.

Mizeria şi canicula, un cocktail letal pentru copii în special

De ce şi-au găsit sfârşitul tragic atâția bebeluși? Iată explicaţiile vremii: diareea, cauzată de apa murdară, biberoanele curățate necorespunzător și laptele contaminat de o epidemie de febră aftoasă la vaci. Rezultatul: o lipsă de lapte bun și utilizarea unor înlocuitori nepotriviți.

„În 1911 nu aveam substanțele chimice sau instalațiile necesare pentru a conserva și proteja apa, care a stagnat în timp”, subliniază Zylberman în Ouest-France. „Adevăratul motiv pentru acest număr mare de decese este, mai presus de toate, sărăcia. Bebelușii hrăniți artificial au fost cei mai afectați”, a explicat acesta potrivit sursei citate.

Măsuri de protecţie, în cele din urmă

Confruntat cu un adevărat carnagiu, statul francez a luat măsuri în cele din urmă. În iulie 1912, ministrul de interne Théodore Steeg a lansat o vastă campanie de prevenție: sterilizarea laptelui, consultații medicale pentru sugari, asistență pentru mamele care alăptează. El a pledat chiar pentru „alocații lunare pentru mamele care alăptează” pentru a reduce nevoia de doici.

Însă vârstnicii, la rândul lor, au fost lăsaţi de izbelişte de autorităţi. Nicio statistică detaliată nu a permis atunci măsurarea excesului de mortalitate la această categorie de vârstă. Sistemul de sănătate și prioritățile politice ale vremii, axate pe rata natalității, i-au ignorat pur şi simplu.

Abia în 2003, cu cele 15.000 de decese ale sale, Franța și-a deschis ochii asupra vulnerabilității persoanelor în vârstă. În orice caz, în această perioadă de căldură extremă, urmați cu strictețe sfaturile serviciilor sanitare.

Nu vă expuneți la căldură. Beți apă. În general, se recomandă să beți între 1,3 litri și 2 litri de apă pe zi. În timpul unui val de căldură, ar trebui să beți suplimentar 0,5 litri de apă pe zi dacă temperatura corpului crește de la 37 la 38°C. Și mai presus de toate, verificați periodic starea celor dragi.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel