Din cuprinsul articolului
Președintele interimar Ilie Bolojan a abordat recent subiectul pensionării magistraților în cadrul unui podcast, subliniind importanța reformării sistemului actual, care permite pensionarea acestora la vârste fragede, cum ar fi 47 sau 50 de ani. Conform afirmațiilor sale, aceasta nu ar trebui să fie o practică acceptabilă, având în vedere că mulți magistrați ating maturitatea profesională abia în jurul acestor vârste și ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea sistemului judiciar prin experiența acumulată.
Bolojan a explicat că pensionarea timpurie a magistraților nu doar că creează o problemă de echitate față de pensiile acordate, dar și de încredere în sistemul de justiție. În opinia sa, judecătorii și procurorii ar trebui să rămână activi până la o vârstă mai înaintată, pentru a putea livra sentințe de calitate, mai previzibile și conforme cu spețele existente. Astfel, ar putea să se reducă numărul de procese și să crească eficiența întregului sistem judiciar.
„Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistrații la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale. Ar putea să fie într-adevăr valorificată această experiență în serviciul public”, a afirmat președintele interimar.
De asemenea, Bolojan a subliniat că nu este doar o chestiune legată de valoarea pensiilor acordate, ci și de calitatea actului de justiție, care trebuie să fie constantă și de încredere.
„Cu cât ai sentințe mai de calitate, mai predictibile, care respectă spețele – în spețe identice, la instanțe diferite să ai aceleași sentințe – asta înseamnă că ai predictibilitate. Și va scădea mult numărul de procese”, a explicat acesta.
Reforma propusă pentru sistemul de pensionare al magistraților

Reforma propusă pentru sistemul de pensionare al magistraților nu este doar o viziune a președintelui interimar Ilie Bolojan, ci și o măsură concretă depusă recent în Parlament. Proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, prevede o serie de schimbări semnificative. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică vor putea să se pensioneze și să beneficieze de pensia de serviciu doar dacă îndeplinesc două condiții: să aibă o vechime de cel puțin 25 de ani în funcțiile respective și vârsta de minimum 48 de ani. În plus, începând cu anul 2045, se va implementa o vârstă de pensionare treptată de 65 de ani pentru magistrați.
„Una este să lucrezi la valoarea pensiei și alta este să lucrezi la vârsta de pensionare. Sunt aspecte diferite, sunt aspecte pur și simplu de normalitate”, a mai adăugat Bolojan.
Proiectul prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2026,judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani.