Categories: Ştiri sănătate

Violenţa împotriva femeilor, o problemă de proporţii epidemice

Peste o treime din femeile din întreaga lume au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale, un fenomen care constituie o problemă sanitară globală de proporţii epidemice, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cea mai mare parte din acestea au fost atacate sau abuzate de soţii ori prietenii lor, iar problemele de sănătate provocate includ oase rupte, vânătăi, complicaţii legate de sarcină, depresie sau alte boli psihice, susţine raportul.

‘Violenţa împotriva femeilor reprezintă o problemă sanitară globală de proporţii epidemice’, a declarat într-un comunicat directorul general al OMS, dr. Margaret Chan. ‘Sistemele sanitare din întreaga lume pot şi trebuie să facă mai mult pentru femeile care sunt supuse violenţelor’, a adăugat aceasta.

Raportul, ai cărui autori sunt doi experţi în domeniul politicii sanitare, Charlotte Watts şi Claudia Garcia-Moreno, relevă faptul că aproape două cincimi (38%) din femeile victime ale crimelor au fost ucise de partenerii lor, iar 42% din femeile victime ale violenţei sexuale sau fizice au suferit leziuni grave.

Potrivit ONU, peste 600 de milioane de femei locuiesc în ţări unde violenţa domestică nu este considerată o infracţiune.

Rata violenţei domestice împotriva femeilor este cea mai ridicată în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, unde 37% din femei au fost supuse abuzurilor fizice sau sexuale din partea soţului sau iubitului la un moment dat în viaţa lor. În America Latină şi de Sud, rata este de 30%, iar în America de Nord, de 23%. În Europa şi Asia, rata violenţei domestice este de 25%, conform raportului.

În legătură cu acest raport, OMS a emis o serie de instrucţiuni pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii asupra modului în care pot ajuta femeile care au fost supuse abuzurilor de natură fizică sau sexuală

 

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

6 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

7 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

8 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia