Sari la conținut

Vlad Ciurea: „acesta este cel mai bun medicament pentru creier”

Doctor Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vlad Ciurea

Profesorul neurolog Vlad Ciurea subliniază importanța râsului și alimentației naturale pentru sănătatea creierului și a întregului organism. 

Râsul este cel mai bun medicament

Potrivit acestuia, râsul este cel mai bun medicament pentru creier, având efecte benefice asupra stării de bine, reducerea stresului, scăderea tensiunii arteriale și întărirea sistemului imunitar. Zâmbetul activază neuronii din creier și ajută la eliberarea de endorfine, substanțe care contribuie la o stare de relaxare și la combaterea durerii. De asemenea, râsul este contagios și poate genera un efect pozitiv asupra celor din jur, stimulând o atmosferă de armonie și sănătate.

”Probabil ați auzit afirmația că „râsul este cel mai bun medicament”. Zâmbetul și râsul au un efect benefic asupra creierului și provoacă o creștere imediată a stării de relaxare.

Nu oferă doar o îmbunătățire a dispoziției, dar ajută corpul să elibereze endorfine care oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale, rezistență crescută, reducerea durerii, mai puțin stres, sistem imunitar mai puternic”, scrie prof. dr. Vlad Ciurea pe o rețea socială.

”Zâmbetul este contagios, iar atunci când zâmbim activăm neuronii din creier care declanșează o caracteristică de sincronizare.

Este foarte important să ne dăm voie să zâmbim și să râdem cât mai des și chiar să încercăm să facem asta cât mai mult, conștient!

Nu uitați să zâmbiți!”, mai scrie renumitul neurochirurg.

Cea mai bună hrană pentru creier și organism

În ceea ce privește alimentația, profesorul Ciurea recomandă consumul de hrană cât mai naturală, neprocesată, necongelată și fără aditivi. Mâncarea din surse locale, de la micii producători, este considerată cea mai bună pentru creier și organism. El atrage atenția asupra pericolelor alimentelor procesate, care adesea conțin aditivi dăunători, cum ar fi E 951, un îndulcitor sintetic, care poate suprastimula neuronii și duce la migrene, amețeli și oboseală cronică. De aceea, este important să fim conștienți de alegerile alimentare și să promovăm o educație alimentară corectă, mai ales în rândul copiilor și adolescenților.

rasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală.

Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru.

E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic.

Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri.

Sănătate!”, a scris prof. dr. Vlad Ciurea, pe pagina de Facebook în urmă cu ceva timp.

În concluzie, râsul și alimentația naturală sunt două piloni esențiali pentru menținerea sănătății creierului și a corpului în general.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel