Din cuprinsul articolului
La început de mai, românii sărbătoresc Ziua Muncii. Pentru angajații din sectorul privat, 1 mai vine cu o zi liberă, în timp ce bugetarii se vor bucura de o minivacanță extinsă de patru zile, de joi până duminică.
Conform Codului Muncii, 1 mai – Ziua Muncii – este zi liberă legală pentru toți salariații din România. Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de joi, iar Guvernul a decis ca și ziua de vineri, 2 mai, să fie nelucrătoare pentru angajații din sistemul public, oferindu-le astfel o minivacanță prelungită. Totuși, această zi liberă suplimentară trebuie recuperată ulterior, până la finalul lunii mai, prin prelungirea corespunzătoare a programului de lucru.
Ziua Muncii este una dintre cele 17 sărbători legale stabilite prin lege, în care angajații au dreptul la timp liber. Cu toate acestea, nu toți lucrătorii vor avea parte de pauză.
Personalul medical, angajații din unitățile de alimentație publică, precum și cei care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din motive de proces continuu sau specific al muncii, vor fi nevoiți să se prezinte la serviciu chiar și în această zi.

Ce drepturi au cei care lucrează de Ziua Muncii
Pentru cei care sunt obligați să muncească de 1 mai, legea prevede compensarea prin acordarea unei zile libere în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive obiective, nu se poate oferi această zi liberă, angajatorul este obligat să plătească un spor de minimum 100% din salariul de bază.
Nerespectarea acestor prevederi atrage sancțiuni. Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu compensează munca în aceste zile riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
În timp ce mulți români își fac planuri pentru o scurtă escapadă la început de mai, alții se pregătesc să își continue activitatea profesională.