Sari la conținut

1 din 10 pacienți cu cancer suferă de cancer de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare. Cezar Irimia, președinte FABC: „Nu cancerul omoară, ci doar frica”

Dezbaterea "Diagnosticul precoce si terapii inovatoare pentru pacientii cu cancer renal si urotelial", la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, miercuri 11 mai 2022.

1 din 10 pacienți cu cancer suferă de cancer de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare. Cezar Irimia, președinte FABC: „Nu cancerul omoară, ci doar frica”

Miercuri, 11 mai, la Palatul parlamentului a avut loc masa rotundă „Diagnostic precoce și terapii inovatoare pentru pacienții cu cancer renal și urotelial”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

1 din 10 pacienți cu cancer suferă de cancer de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare. Cezar Irimia, președinte FABC: „Nu cancerul omoară, ci doar frica”

26 de medici importanți și autorități, doi pacienți la fața locului și unul înregistrat, au vorbit despre importanța diagnosticului precoce pentru pacienții cu cancer, despre necesitatea adoptării unor legi specifice și necesare și despre importanța educației și a prevenției.

De asemenea, au fost dezbătute teme precum circuitul pacientului oncologic, medic de familie, oncolog, radioterapeut, chirurg și nevoia unei abordaări mutidisciplinare. Dar și despre barierele unei diagnosticări rapide.

Pandemia de coronavirus a fost o barieră în calea diagnosticării rapide și, din păcate, numărul de decese cauzate de aceste tipuri de cancere este în continuă creștere.

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Loreta Păun, în România, aproximativ 2.500 de cazuri noi de cancer urotelial sunt diagnosticate anual, fiind a șasea cea mai frecventă formă de cancer.

Dezbaterea „Diagnosticul precoce si terapii inovatoare pentru pacientii cu cancer renal si urotelial”, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, miercuri 11 mai 2022.

Toți cei prezenți la această dezbatere au insitat asupra faptului că în cazul în care un cancer depistat din timp, diagnosticat corect și pacientul urmează schema de tratament recomandată, cancerul poate fi transformat într-o boală cronică.

„Nu cancerul omoară, ci doar frica”, a spus Cezar Irimia, președintele FABC și moderatorul dezbaterii.

Prof. Ioanel Sinescu: „Tratamentele sunt eficace până la un punct”

Prezent la dezbatere, prov. univ. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, a atras atenția că cancerul de rinichi, parenchim renal şi de căi urinare reprezintă aproape unul din zece cazuri de cancere din România, iar un diagnostic precoce este important deoarece permite intervenția chirurgicală.

„Cancerul de rinichi, parenchim renal şi cancerul de căi urinare înseamnă cam 9% din totalitatea cancerelor. Aproape fiecare al zecelea bolnav de cancer. Ceea ce este mai important decât atât este că acest cancer, dacă nu este surprins într-un stadiu în care actul chirurgical să poată fi oncologic radical, este un cancer despre care colegii mei de la oncologii medicale şi radioterapeuţii vor spune că este foarte greu de tratat”, a explicat prof. Ioanel Sinescu.

„Ori de câte ori nu reuşim să extirpăm totul şi avem nevoie de tratamente adjuvante, indiferent care vor fi ele şi în orice fel de combinaţii, foarte adesea eşuăm în recuperarea acestor pacienţi”, a menționat medicul.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie a subliniat riscurile în cazul unui diagnostic întârziat pentru aceste tipuri de cancere.

„La cancerul renal pot să apară metastaze încă de la început. Dacă am pierdut momentul unui tratament chirurgical radical, aceşti bolnavi ajung în sferă oncologică, unde tratamentele sunt eficace până la un punct, dar până la urmă, aşa cum se întâmplă foarte adesea, cancerul învinge orice formă de tratament şi iese câştigător, ceea ce noi nu vrem să se întâmple”, a mai spus prof. Ioanel Sinescu.

Tipuri de cancer renal | Despre cancer

Aproape 100.000 de cazuri de cancer depistate în 2020

Cancerul de vezică urinară este de cinci ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Din păcate, 70% dintre cazuri se înregistrează la pesroanele de peste 65 de ani. Cel mai important factor de risc este fumatul, atrag atenția specialiștii.

Potrivit ultimului raport Globocan, în 2020 au fost diagnosticate în România:

  • 98.886 de cazuri cu cancer
  • numărul deceselor provocate de cancer a fost estimat la 54.486.

Cele mai multe cazuri depistate în 2020 au fost de:

  • cancer colorectal (13,1%),
  • pulmonar (12,3%),
  • mamar (12,2%),
  • de prostată (8,1%)
  • de vezică urinară (5,2%).

Cancerul de rinichi se situează pe poziția a 11-a ca incidență în România, cu 2.750 de noi cazuri diagnosticate în 2020 (2,8% din numărul total de cazuri de cancer).

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel