Sari la conținut

1 din 3 adulți din întreaga lume afectat de hipertensiune artearială. OMS avertizează că 76 de milioane de decese ar putea fi prevenite dacă…

Hipertensiunea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Hipertensiune artearială. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă privind impactul devastator al hipertensiunii arteriale la nivel global.

Potrivit unui raport publicat recent,  1 din 3 adulți din întreaga lume este afectat de această boală. Raportul include, de asemenea, recomandări cu privire la modalitățile de a câștiga cursa împotriva acestui ucigaș tăcut.

Potrivit raportului OMS, cazurile de hipertensiune arterială s-au dublat între 1990 și 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde. Majoritatea acestor pacienți trăiesc în țări cu venituri mici și medii, reprezentând mai mult de trei sferturi dintre adulții cu hipertensiune arterială.

În mod îngrijorător, aproape jumătate dintre pacienți nu știau că au această afecțiune. În plus, raportul a arătat că aproximativ 4 din 5 pacienți cu hipertensiune arterială nu sunt tratați corespunzător.

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială de 140/90 mmHg sau mai mare) poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, afectarea rinichilor și multe alte probleme de sănătate.

OMS, avertisment: 76 de milioane de decese ar putea fi prevenite dacă programele de control al hipertensiunii nu ar fi neglijate

Agenția de sănătate a ONU a sugerat că, dacă țările implementează un management eficient al hipertensiunii arteriale, 76 de milioane de decese ar putea fi evitate între 2023 și 2050. De asemenea, poate ajuta la prevenirea a 120 de milioane de accidente vasculare cerebrale, 79 de milioane de atacuri de cord și 17 milioane de cazuri de insuficiență cardiacă în aceeași perioadă.  

În ciuda faptului că hipertensiunea arterială poate fi controlată eficient cu regimuri de medicamente simple, ieftine, doar aproximativ una din cinci persoane cu hipertensiune arterială a controlat-o, a remarcat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful OMS atrage atenția că programele de control al hipertensiunii arteriale rămân neglijate, sub-prioritate și foarte subfinanțate. El a cerut țărilor să consolideze controlul hipertensiunii pe baza asistenței medicale primare.

Michael R. Bloomberg, Ambasador Global al OMS pentru Boli Netransmisibile și Leziuni, a declarat că tratarea hipertensiunii arteriale la nivel de îngrijire primară va salva vieți, precum și miliarde de dolari pe an.

1 din 3 adulți afectat de hipertensiune artearială. Factori de risc

Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale includ:

  • vârsta înaintată,
  • genetica,
  • dieta bogată în sare,
  • inactivitatea fizică,
  • consumul excesiv de alcool.

Efectuarea anumitor schimbări în stilul de viață, cum ar fi o dietă mai sănătoasă, renunțarea la fumat și a fi mai activ poate ajuta la scăderea riscului de hipertensiune arterială.

În unele cazuri, pot fi necesare medicamente pentru a controla eficient hipertensiunea arterială și pentru a preveni complicațiile asociate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel