Sari la conținut

10 alimente care pot crește instantaneu nivelul de colesterol rău

Sursă foto: Getty Images
Efectele secundare mortale ale colesterolului ridicat

Evită aceste 10 alimente dacă vrei să-ți ții sub control nivelul colesterolului. Corpul tău are nevoie de colesterol, o substanță cearoasă, pentru a produce hormoni, vitamina D și alți compuși vitali. Dar a avea prea mult colesterol poate cauza mărirea vaselor de sânge și crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte boli.

Există în principal două tipuri diferite de colesterol prezente în sânge. Acestea sunt:

  • Colesterol de lipoproteine cu densitate joasă (LDL). Este ceea ce numim colesterol rău. Știi de ce? Deoarece se poate acumula în arterele tale, ducând la înfundarea pasajului pentru curgerea sângelui.
  • Colesterol cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL). Este adesea numit colesterol „bun” deoarece ajută la eliminarea colesterolului LDL din sânge.

Alimente care vă pot crește instantaneu colesterolul

Unele tipuri de alimente au capacitatea de a vă crește nivelul de colesterol LDL. Acestea sunt primele 10 astfel de alimente care vă pot crește instantaneu nivelul de colesterol:

1. Alimente prajite

Evitați tot felul de prăjeli atunci când suferiți de colesterol ridicat. Colesterolul ridicat vă poate bloca instantaneu arterele, expunându-vă la un risc mai mare de a suferi de boli de inimă.

2. Carne procesată

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Carnea procesată, cum ar fi cârnații, baconul și hot-dog-urile, sunt extrem de bogate în colesterol rău. Trebuie să evitați aceste alimente atunci când încercați să țineți colesterolul sub control.

Citeste si:

3. Produse lactate pline de grăsime

Nivelurile de grăsimi saturate sunt ridicate în produsele lactate cu adaos de grăsimi, cum ar fi laptele integral, brânza și untul. Când sunt consumate în exces, pot crește nivelul de colesterol LDL.

4. Gălbenușurile de ou

Gălbenușurile de ou sunt bogate în colesterol. Un gălbenuș mare de ou conține aproximativ 213 miligrame de colesterol.

5. Carne roșie

Carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, miel și porc, este bogată în grăsimi saturate. Îți poate crește nivelul de colesterol LDL, mai ales dacă consumi prea mult.

6. Alimente cu zahăr

Fursecurile, prăjiturile, înghețata, produsele de patiserie și alte dulciuri tind să fie bogate în colesterol, zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și calorii.

7. Fast-food-uri

Grăsimile nesănătoase precum grăsimile trans și saturate sunt adesea abundente în fast-food. În plus, poate fi bogat în sodiu și calorii.

8. Sucurile acidulate

Zaharul si caloriile sunt abundente in sucurile acidulate. În plus, poate conține o mulțime de îndulcitori artificiali, care ar putea determina creșterea colesterolului LDL.

9. Alcool

Consumul de alcool (ocazional sau excesiv) poate crește în mod eficient colesterolul LDL și poate reduce colesterolul HDL.

10. Gustări nesănătoase

Gustările care sunt nesănătoase și grase, inclusiv chipsurile, prăjiturile și biscuiții, sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, cum ar fi grăsimile saturate și trans. Acestea pot provoca o creștere a colesterolului LDL în timp ce scad colesterolul HDL.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.