Sari la conținut

10 alimente care scad nivelul de zahăr din sânge

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru persoanele cu prediabet, diabet sau o altă boală care poate afecta glicemia, dieta este un factor important în menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge.

În timp ce factori precum greutatea corporală, activitatea, stresul și genetica joacă, de asemenea, un rol important în menținerea nivelului de zahăr din sânge, o dietă sănătoasă este esențială pentru controlul glicemiei.

În timp ce unele alimente, inclusiv produsele bogate în zahăr adăugat și carbohidrați rafinați, pot contribui la fluctuațiile glicemiei, altele pot optimiza controlul glicemiei, promovând în același timp sănătatea generală.

Iată câteva alimente care vă pot ajuta să vă reglați glicemia, potrivit Medline:

ficatul

Țelină

Cu un indice glicemic foarte scăzut (15), țelina ajută la evitarea vârfurilor de glicemie.

Este un mare diuretic care facilitează activitatea rinichilor, previne retenția de lichide și ajută la eliminarea toxinelor.

Țelina este, de asemenea, un mare aliat cardiovascular care ajută la reducerea colesterolului datorită fibrelor și la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului de potasiu.

cireșele

Cireșe

Cireșele au un indice glicemic scăzut (22) datorită conținutului ridicat de fibre, ceea ce le face un aliment potrivit pentru diabetici.

Acest fruct este bogat într-un tip de antioxidant, antocianii, care protejează celulele de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi.

Cireșele sunt, de asemenea, o sursă de vitamina C, potasiu, magneziu, fier și acid folic.

Sfecla

Fibrele din sfeclă încetinesc absorbția intestinală a glucozei, ceea ce înseamnă că indicele său glicemic este de numai 15. Dar aceasta nu este singura sa virtute.

Sunt, de asemenea, foarte bogate în fier, așa că consumul lor este foarte indicat pentru cei care suferă de anemie.

Sunt diuretice, depurative și ușoare (oferă aproximativ 20 kcal/100 g), deci sunt bune aliate dacă vrei să slăbești.

Cu toate acestea, dacă sunteți predispus la pietre la rinichi, este mai bine să nu abuzați de ele, deoarece conțin acid oxalic, care poate ajunge să formeze pietre la rinichi.

Morcovi

Morcovii sunt buni pentru controlul nivelului de zahăr din sânge dacă sunt consumați cruzi.

Morcovii cruzi au un IG de 47, în timp ce morcovii gătiți sau fierți pot avea un IG de 85.

Sunt bogate în beta-caroten, pigmentul responsabil pentru culoarea lor, care, în organismul nostru, este transformat în vitamina A, care protejează sănătatea pielii, a părului și a ochilor.

În plus, furnizează potasiu, care ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale. Prin urmare, au grijă de inima ta.

cartofi dulci

Cartof dulce

Cartofii, în funcție de modul în care sunt preparați, au un indice glicemic ridicat (în special piureul de cartofi), ceea ce crește rapid glicemia. Același lucru este valabil și în cazul cartofilor dulci, care sunt la fel de hrănitori, însă indicele lor glicemic variază în funcție de modul în care sunt preparați.

În plus, pulpa de cartof dulce conține și mai multă pectină, un tip de fibră solubilă care încetinește absorbția intestinală a glucozei și contribuie astfel la scăderea indicelui glicemic. Chiar și așa, ambii tuberculi trebuie consumați cu moderație în cazul diabetului.

Mere

Cu excepția pepenelui galben, a ananasului și a pepenelui galben, majoritatea fructelor au un indice glicemic scăzut, în special merele și afinele.

Acest lucru se datorează conținutului ridicat de apă și de fibre care compensează zahărul natural (fructoză).

Rețineți că, pe măsură ce fructele se coc, indicele glicemic (IG) crește.

Sursă: Unsplah

Ovăz

Ovăzul are un IG sub 55 și conține un tip de fibre (beta-glucani), care încetinesc absorbția intestinală a glucozei și ajută la îmbunătățirea controlului glicemic.

Cel mai recomandat în cazul diabetului sunt tărâțele sale. Făina sa este, de asemenea, sănătoasă, deși trebuie consumată întotdeauna în porții foarte moderate.

Nuci

Acestea sunt bogate în fibre alimentare și au un indice glicemic scăzut.

De asemenea, acestea sunt o sursă de micronutrienți, inclusiv minerale precum potasiu și magneziu, vitamine antioxidante și substanțe fitochimice precum polifenolii, care pot contribui la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

În mod ideal, nucile ar trebui să fie cât mai puțin procesate posibil. Consumul a 25-30 de grame în fiecare zi este foarte recomandat.

aciditatea

Leguminoase

Năutul, lintea, fasolea sau mazărea au un indice glicemic scăzut și, mai ales, multe fibre.

Mai multe studii au arătat că încorporarea legumelor în alimentație îmbunătățește controlul glicemic și reduce riscul de boli coronariene la persoanele cu diabet de tip 2.

În mod ideal, se recomandă 3 porții pe săptămână.

Usturoi

Virtuțile medicinale ale usturoiului sunt bine cunoscute de secole. Dar s-a dovedit științific că acesta conține și compuși care ajută la îmbunătățirea rezistenței la insulină.

Cercetările efectuate de Societatea Americană de Chimie au arătat că antioxidanții săi protejează inima de bolile cardiace provocate de diabet.

Îl puteți mânca crud, îl puteți adăuga în salate sau îl puteți folosi ca sos pentru a vă aromatiza mâncărurile.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel