Sari la conținut

10 lucruri esențiale despre mușcătura de căpușă. Cum eviți riscul și ce faci dacă ai fost mușcat?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Mușcătura de căpușă este un adevărat pericol în sezonul cald. Specialiștii în sănătate atrag atenția asupra invaziei de căpușe. Anual, sute de pacieți ajung la urgențe din cauza unui astfel de incident care necesită atenție medicală imediată.

Mușcătura de căpușă este adesea asociată cu boala Lyme. Boala Lyme este o afecțiune bacteriană, transmisă de căpușele din genul Ixodes, insectă care transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Deși majoritatea persoanelor mușcate de căpușe nu contractează boala Lyme, riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii, scrie Bioclinica.

Simptomele provocate de boala Lyme sunt se manifestă în cazul multor afecțiuni de sănătate, fiind numită boala cu 1000 de fețe, fiind depistată destul de greu.

Ce trebuie să știi neapărat despre mușcătura de căpușă?

Tudor Ciuhodaru, renumit medic român, atrage atenția asupra celor mai importante informații despre mușcătura de căpușă și, de asemenea, ce trebuie să faci în cazul unui astfel de incident.

„Atenție părinți și bunici. Vine sezonul căpuşelor. Sute de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături. 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgențe.

10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă:

1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).
6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Rețineți:

1. Data la care a fost extrasă căpuşa.
2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
3. !!! Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură (datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).
4. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe” scrie medicul pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel