Sari la conținut

10 moduri de a face diferența dintre Alzheimer și problemele legate de vârstă

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea dementei

Demența este o afectiune devastatoare pentru toti cei care ajung să o experimenteze. În prezent, aproximativ 800.000 de persoarne se confrută cu demență doar în Marea Britanie . Și odată cu îmbătrânirea populației, se preconizează că aceasta va depăși un milion de oameni în următorii câțiva ani.

Simptomele comune la care ne gândim cu toții când vine vorba de demență sunt pierderea memoriei. Dar, deoarece demența tinde să afecteze persoanele în vârstă, ar putea fi ușor să confundăm schimbările regulate care vin cu îmbătrânirea și simptomele reale. Pentru a face diferența, Asociația Alzheimer a compilat 10 exemple care compară simptomele demenței cu lucruri care nu ar trebui să provoace îngrijorare, care sunt enumerate mai jos.

Pierderea memoriei care perturbă viața de zi cu zi – Unul dintre cele mai comune semne ale bolii Alzheimer, în special în stadiul incipient, este uitarea informațiilor aflate recent. Altele includ uitarea de date sau evenimente importante, tendința de a pune aceleași întrebări mereu și de a avea nevoie din ce în ce mai mult de a se baza pe ajutoare de memorie sau pe membrii familiei pentru lucruri pe care obișnuiau să se ocupe singuri.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Uneori uităm nume sau întâlniri, dar ni le amintim mai târziu.

Provocări în planificarea sau rezolvarea problemelor – Unii oameni care trăiesc cu demență pot experimenta schimbări în capacitatea lor de a dezvolta și urma un plan sau de a lucra cu numere. Ei pot avea probleme în a urmări o rețetă familiară sau a ține evidența facturilor lunare. Ei pot avea dificultăți de concentrare și le ia mult mai mult timp pentru a face lucrurile pe care le făceau înainte.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Efectuarea de erori ocazionale la gestionarea finanțelor sau a facturilor casnice.

Dificultate în îndeplinirea sarcinilor familiare – Persoanele cu Alzheimer au adesea greutăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Uneori pot avea probleme cu deplasarea într-o locație familiară, organizarea unei liste de cumpărături sau amintirea regulilor unui joc preferat.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Ocazional nevoie de ajutor pentru a utiliza setările cuptorului cu microunde sau pentru a înregistra o emisiune TV.

Confuzie cu timpul sau locul – Persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot pierde evidența datelor, a anotimpurilor și a trecerii timpului. Ei pot avea probleme în a înțelege ceva dacă nu se întâmplă imediat. Uneori pot uita unde sunt sau cum au ajuns acolo.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Devin confuz în ceea ce privește ziua săptămânii, dar își dau seama mai târziu.

Alzheimer

Probleme de înțelegere a imaginilor vizuale și a relațiilor spațiale – Pentru unii oameni, a avea probleme de vedere este un semn al bolii Alzheimer. Acest lucru poate duce la dificultăți de echilibru sau probleme de citire. Ei pot avea, de asemenea, probleme în a judeca distanța și în a determina culoarea sau contrastul, provocând probleme cu conducerea.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Modificări ale vederii legate de cataractă.

Probleme noi cu cuvintele în vorbire sau scris – Persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot avea probleme în a urmări sau a se alătura unei conversații. Se pot opri în mijlocul unei conversații și nu au idee cum să continue sau se pot repeta. Ei pot avea probleme cu vocabularul, pot avea dificultăți în a numi un obiect familiar sau pot folosi un nume greșit

Schimbarea tipică legată de vârstă – Uneori, întâmpinați probleme în a găsi cuvântul potrivit.

Deplasarea greșită a lucrurilor și pierderea capacității de a reveni – O persoană care trăiește cu boala Alzheimer poate pune lucrurile în locuri neobișnuite. Ei pot pierde lucruri și nu pot să se întoarcă  pentru a le găsi din nou. El sau ea poate acuza pe alții că fură, mai ales pe măsură ce boala progresează.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Așezarea greșită a lucrurilor din când în când și reluarea pașilor pentru a le găsi.

Raționament scăzut sau slab – Indivizii pot experimenta schimbări în judecată sau în luarea deciziilor. De exemplu, ei pot folosi raționamentul slab atunci când au de-a face cu bani sau pot acorda mai puțină atenție îngrijirii sau păstrării lucrurilor curate.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Luarea unei decizii proaste sau a unei greșeli din când în când, cum ar fi neglijarea schimbării uleiului din mașină.

Retragerea de la muncă sau activități sociale – O persoană care trăiește cu boala Alzheimer poate experimenta modificări în capacitatea de a ține sau de a urmări o conversație.

Ca urmare, el sau ea se poate retrage din hobby-uri, activități sociale sau alte angajamente. Ei pot avea probleme în a ține pasul cu o echipă sau o activitate preferată.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Uneori te simți neinteresat de obligațiile familiale sau sociale.

Schimbări ale dispoziției și personalității – Persoanele care trăiesc cu Alzheimer pot experimenta modificări ale dispoziției și ale personalității. Pot deveni confuzi, suspicioși, deprimați, fricoși sau anxioși. Se pot supăra cu ușurință acasă, cu prietenii sau când ies din zona lor de confort.

Schimbarea tipică legată de vârstă – Dezvoltarea unor moduri foarte specifice de a face lucrurile și devenirea iritabilă atunci când o rutină este perturbată.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel