Sari la conținut

10 Motive surprinzătoare pentru care te îngraşi

Este normal să iei în greutate atunci când mănânci mai mult sau nesănătos şi când nu faci mişcare. În unele cazuri, însă kilorgramele în plus îşi pot face apariţia şi în ciuda faptului că mânânci sănătos şi faci exerciţii.

Iată care pot fi motivele:

  1. Lipsa somnului

Un studiu al cercetătorilor finlandezi a demonstrat că persoanele care dorm mai puţin au tendinţă de îngrăşare mai mare decât cele care se odihnesc aproximativ 7 ore pe noapte. ,,Dacă dormi prea puțin (sub 4-5 ore) sau prea mult(peste 8-9 ore) te vei îngrășa. Există însă și o speranță pentru cei care dorm prea puțin:dacă recuperează la final de săptămână(dormind mai mult), problemele ridicate de lipsa de somn se pot rezolva,”este de părere nutriționistul.

  1. Stresul

Stresul determină producerea de cortizol, hormonul care catabolizează muşchii, înrăutăţeşte rezistenţa la insulină şi promovează depozitarea grăsimilor.

  1. Antidepresivele

Unul dintre efectele secundare aşe acestor medicamente este creşterea în greutate. Dacă ţi se pare că tratamentul pe care îl iei are acest efect vorbeşte cu medicul pentru scgimbarea medicamentelor.

  1. Steroizii

Antiinflamatoarele pe bază de steroizi precum predinsonul te pot îngrăşa deoarece cauzează retenţia de lichide şi creşterea poftei de mâncare. În cazul unor persoane poate apărea şi o redistribuire a grăsimii pe corporale, în special pe faţă, ceafă sau abdomen.

  1. Alte medicamente

Anumite pastile precum cele antipsihotice (folosite pentru tratarea schizofreniei sau tulburării bipolare), cele împotriva migrenelor, pentru hipertensiune şi diabet pot avea ca efect secundar îngrăşarea.

  1. Hipotiroidismul

Dacă glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni metabolismul este încetinit şi vor apărea oboseala şi kilogramele în plus.

  1. Sindromul ovarului polichistic (SOP)

Se mai numeşte şi sindromul Stein-Leventhal şi este o boală endocrină care cauzează o varietate de simptome.
SOP afectează 1 din 10 femei şi de obicei primele simptome apar încă din adolescenţă. Femeile care au acest sindrom dezvoltă o rezistenţă la insulină  care poate cauza creşterea în greutate. Grăsimea are tendinţa să se depună pe abdomen crescând riscul bolilor de inimă.

  1. Prea puţină mâncare

Regimul prelungit şi aportul prea scăzut de calorii pot afecta rata metabolismului. Reducerea aportului de alimente poate duce la pierderea în greutate, însă  nu putem să scădem să diminuăm la nesfârşit cantitatea de mâncare. Din moment ce nu putem slăbi la nesfârşit, la un moment dat această diminuare continuă a aportului caloric va determina metabolismul să lupte împotriva pierderii în greutate. 

  1. Prea multă mişcare

Deşi exerciţiile fizice regulate fac parte din comportamentul tipic pentru un stil de viaţă sănătos, duse la extrem acestea vor împiedica pierderea în greutate. Mişcarea este eficientă tocmai din cauza faptului că este stresantă. Dus la extrem, efortul fizic devine un factor de stres cronic şi o sursă de eliberare a cortizolului.

  1. Ai ajuns la greutatea optimă

Uneori corpul ştie mai bine când ajungem la greutatea optimă. În loc să fim obsedaţi de câteva puncte procentuale în plus pe scara de grăsime corporală ar trebui să alegem să rămânem la greutatea care ne face să ne simţim bine şi care ne permite libertate de mişcare.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel