Sari la conținut

10 semne ciudate de DEMENȚĂ care sunt mai puțin evidente. Atenție la alimentele mucegăite și bani

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Semne ciudate de DEMENȚĂ. După ce Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală la vârsta de 67 de ani, conștientizarea faptului că demența nu este doar o boală, s-a popularizat la scară și mai mare.

De fapt, spun specialiștii, există sute de tipuri diferite de demență. După aproape un an de utilizare a termenului „afazie” pentru a-i descrie starea, familia vedetei a dezvăluit că are demență frontotemporală (FTD).

Demența frontotemporală este ea însăși împărțită în două tipuri:

  • varianta comportamentală FTD, care afectează în principal comportamentul și personalitatea;
  • și afazia progresivă primară (PPA), un grup de demențe care cauzează în principal o pierdere a abilităților de vorbire și limbaj.

Cea mai comună formă de demență este boala Alzheimer, care afectează 60% până la 70% dintre cei clasificați ca având demență.

Dar, în ciuda percepției populare asupra bolii, există semne timpurii de demență care depășesc uitarea unde îți pui cheile mașinii sau uitarea temporară a numelor familiei și prietenilor.

Demența
Sursă foto: Shutterstock

10 semne ciudate de demență care sunt mai puțin evidente decât crezi

1. Neputința de a recunoaște sarcasmul și de a descoperi un mincinos. Cercetările au arătat că persoanele cu demență și boala Alzheimer tind să recunoască mai greu sarcasmul. Ei devin mai literali în înțelegerea limbajului și își pierd simțul nuanței și al tonului. Un alt semn neobișnuit al demenței este că persoanele cu demență adesea nu pot spune când cineva minte, deși persoanele cu boala Alzheimer pot. 

2. Căderea mai des decât înainte. Căderea frecventă ar putea fi un semnal precoce al bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în octombrie 2021 în jurnalul Frontiers in Neuroscience. Studiul a constatat că adulții în vârstă care mai târziu dezvoltă boala Alzheimer prezintă un risc mai mare de cădere și alte accidente în anii anteriori diagnosticării lor. 

3. Nerespectarea legii și a altor norme sociale. Unii oameni cu demență își pierd simțul normelor sociale. Simptomele surprinzătoare ale demenței pot include furtul din magazine, spargerea unei case, comportamente interpersonale neadecvate, cum ar fi comentariile sau acțiunile sexuale, și chiar comportamentul criminal, potrivit unei recenzii publicate în octombrie 2020 în jurnalul Cortex. Demența cu debut precoce poate afecta oamenii încă de la 30 și 40 de ani și poate fi confundată cu consumul de droguri sau boală mintală de către sistemul judiciar, deoarece par prea tineri pentru o boală asociată cu persoanele în vârstă.

4. „Privire redusă”  și dificultăți de citire. Când o persoană își pierde capacitatea de a-și mișca ochii în mod normal, se numește „privire redusă”. Ne mișcăm ochii frecvent și urmărim obiecte fără să știm măcar că o facem. Persoanele care prezintă semne timpurii de demență pot părea că se uită mult și pot sări peste rândurile când citesc. 

Consum de alimente mucegăite și comportament neadecvat

5. Consumul de alimente râncede și obiecte nealimentare. Persoanele cu demență vor mânca uneori obiecte nealimentare sau alimente care sunt râncede sau stricate. Este ușor de înțeles că papilele gustative și simțul mirosului le-au slăbit. O teorie este că o persoană cu demență poate pur și simplu să nu mai știe ce articole sunt alimente și care nu.

6. Neînțelegerea pentru ce sunt folosite obiectele. Căutarea cuvântului potrivit este destul de comună. Dar uitarea nu doar de numele obiectelor, ci și pentru ce sunt folosite, este un simptom precoce al demenței. Destul de ciudat, oamenii care pierd aceste cunoștințe pot fi foarte competenți în alte domenii ale vieții lor, demonstrând din nou că demența vine în multe forme diferite.

7. Comportament neadecvat și pierderea empatiei față de ceilalți. Dacă cineva care este de obicei grijuliu și politicos începe să spună lucruri jignitoare sau nepotrivite și pare să fie ignorant sau să nu aibă nicio îngrijorare sau regret pentru ceea ce a spus, ar putea prezenta un semn precoce de demență. Ei pot pierde atât capacitatea de a citi indicii sociale, cât și capacitatea de a înțelege de ce nu este acceptabil să spună lucrurile pe care le spun. Unul dintre cele mai dificile aspecte ale îngrijirii unei persoane cu demență este să ne amintim că nu este persoana care vorbește, ci boala.

lipsa de atentie si memorie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Semne de demență de care să fii conștient

8. O creștere a comportamentelor compulsive, ritualice. Tezaurizarea este un posibil semn al demenței care captează imaginația publică, la fel ca și comportamentul obsesiv-compulsiv. Dacă cineva alunecă încet în comportamente ciudate, cum ar fi salvarea bucăților de hârtie sau curățenia compulsivă (sau invers), ar putea fi timpul pentru un examen neurologic.

9. Îi este greu să gestioneze banii. Gestionarea banilor este complicată și necesită un nivel de concentrare care este unul dintre primele lucruri care merg cu boala Alzheimer. Persoanele cu abilități cognitive în scădere vor avea dificultăți tot mai mari în gestionarea banilor și vor avea nevoie de un tutore sau un îngrijitor care să le ajute să-și plătească facturile.

10. Dificultate de formare a cuvintelor sau vorbire confuză. Acest simptom este cel mai evident dacă petreci mult timp cu persoana iubită. Limbajul lor poate deveni deranjat până la punctul în care trebuie să ghiciți ce spun, chiar dacă procesele lor mentale sunt încă destul de intacte. Pur și simplu au dificultăți crescute în formarea efectivă a cuvintelor de spus.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel