Sari la conținut

10 Semne de alarmă ale cancerului hepatic. Ficatul nu doare, dar în caz de boală…

Cancerul hepatic este o boală ”silențioasă”, iar simptomele apar abia când boala s-a agravat. Primele semne care ar trebui să fie investigate medical sunt senzația de oboseală accentuată și pierderea în greutate. Ficatul nu doare, dar în caz de boală el se inflamează, devine ușor de palpat și în stadiile avansate ale cancerului, funcțiile sale se pierd. Astfel apare febra ridicată, icterul (îngălbenirea pielii) și ascita (acumulare de lichid în abdomen).

  1. Pierdere bruscă în greutate, fără motiv
  2. Dureri în zona abdomenului
  3. Pierderea poftei de mâncare
  4. Slăbiciune
  5. Inflamarea abdomenului
  6. Icter- pielea şi albul ochilor capătă o nuanţă gălbuie
  7. Scaune albicioase, neobişnuite
  8. Mâncărimi ale pielii
  9. Balonare
  10. Greaţă şi vărsături

Cauzele care duc la apariţia cancerului hepatic

Cancerul de ficat este cancerul care se formează în celulele ficatului. Acest tip de cancer apare mai des la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, iar bărbaţii prezintă un risc de două ori mai mare decât femeile de a dezvolta această boala.
Ficatul se află situat sub plămânul drept şi este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman. Acesta este alcătuit din lobul drept şi lobul stâng. Ficatul are mai multe funcţii, inclusiv de detoxifiere, sinteza proteinelor,  precum şi de a produce substanţe esenţiale pentru digestie.
Cel mai frecvent tip de cancer la ficat este de carcinomul hepatocelular. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirmă că  boala apare, în medie, la 30 din 100.000 de persoane, la nivel mondial.. Cauzele care pot duce creşterea ricului de a dezvolta cancer de ficat sunt:

Citeste si:

•    Consumul de steroizi anabolici  –  Aceşti hormoni de sex masculin, utilizaţi în mod regulat pe o perioadă mare de timp  pot creşte riscul de a dezvolta cancer de ficat, precum şi alte tipuri de cancer.
•    Ciroza – atunci cand celulele hepatice sunt deteriorate sunt înlocuite cu un ţesut cicatricial, de aceea persoanele cu ciroză hepatică au un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat.
•    Hepatita B sau C – persoanele care suferă de aceste boli au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de ficat, comparativ cu alte persoane care nu au virusurile
•    Imunitatea scăzută – pentru persoanele cu un sistem imunitar slabit, riscul de a dezvolta cancer la ficat creşte de aproximativ cinci ori.
•    Obezitatea – creşte riscul de a dezvolta  mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer de ficat..
•    Fumatul – persoanele cu hepatita B sau C, au un risc mai mare de cancer la ficat în cazul în care fumează.
•    Otrăvirea cu arsenic – oameni care consumă lichide sau alimente în care se găsesc urme de arsenic, prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta mai multe boli grave, inclusiv cancer hepatic.

Tratament

Rata de supraviețuire după cinci ani a pacienților tratați de hepatocarcinom este de doar 8%! O cifră foarte mică și înspăimântătoare. „Cancerul la ficat este depistat, în general, în stadii avansate, deoarece simptomele la început ori nu există, ori sunt ușor de ignorat. Majoritatea pacienților află accidental, la ecografie de rutină, că au o formațiune canceroasă hepatică”, spune Prof. Dr. Yaman Tokat, directorul Institutului de Transplant Hepatic din Turcia. Tratamentul curativ este: chirurgical, chimioterapic şi radioterapic, aplicate singure sau în combinaţii. Totodată, noile studii arată că imunoterapia și embolizarea intrahepartică ajută considerabil în lupta cu această boală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.