Sari la conținut

10 strategii puțin cunoscute care te ajută să previi creșterea cancerului în corpul tău

dureri de oase, simptom de cancer
Sursa foto: Arhivă doctorul Zilei
Durerile de oase pot indica boli grave

Cancerul este una dintre cele mai temute boli din societatea actuală, datorită impactului devastator asupra sănătății. Din fericire, există o serie de strategii puțin cunoscute, dar solide din punct de vedere științific, care pot ajuta la prevenirea dezvoltării și creșterii cancerului în organism.

În acest articol, vom explora zece dintre aceste strategii pentru a promova un stil de viață mai sănătos și pentru a reduce riscul de cancer.

1. Mențineți o greutate sănătoasă

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt legate de un risc crescut de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon, de rinichi și pancreatic.

Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate poate reduce semnificativ acest risc.

psyllium
sursa foto: arhiva doctorul zilei

2. Creșteți aportul de fibre

Dietele bogate în fibre, cum ar fi cele care includ fructe, legume și cereale integrale, au fost asociate cu un risc mai mic de cancer de colon. Fibrele ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și pot elimina din organism substanțele care cauzează cancerul.

3. Evitați consumul excesiv de carne roșie și de carne procesată

Consumul excesiv de carne roșie și procesată, cum ar fi cârnații și mezelurile, a fost asociat cu un risc crescut de cancer de colon și de alte tipuri de cancer. Optați în schimb pentru proteine slabe și pește.

4. Consumați antioxidanți

Antioxidanții, care se găsesc în alimente precum fructele și legumele, pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, ceea ce poate împiedica formarea celulelor canceroase.

Turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

5. Încorporează turmericul în dieta ta

Turmericul, un condiment cu proprietăți antiinflamatorii, s-a dovedit a avea efecte inhibitoare asupra creșterii celulelor canceroase în studiile de laborator. Îl poți adăuga în mesele tale sau îl poți consuma sub formă de supliment.

6. Faceți activitate fizică regulată

Exercițiile fizice regulate nu numai că ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, dar pot reduce și riscul de cancer în sine. Activitatea fizică scade inflamația din organism și întărește sistemul imunitar.

7. Evitați fumatul și consumul excesiv de alcool

Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt doi dintre principalii factori de risc pentru cancer, în special cancerul pulmonar și cancerul hepatic. Renunțarea la fumat și moderarea consumului de alcool sunt pași cruciali în prevenție.

8. Protejați-vă de soare

Expunerea excesivă la soare crește riscul de cancer de piele. Folosiți cremă de protecție solară, purtați haine de protecție și evitați expunerea la soare la orele de vârf pentru a reduce acest risc.

9. Gestionați stresul

Stresul cronic poate slăbi sistemul imunitar și poate crește inflamația în organism, ceea ce poate contribui la dezvoltarea cancerului. Practicarea tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi meditația și yoga, poate fi benefică.

10. Mențineți un mediu curat

Expunerea la substanțele chimice toxice din mediul înconjurător, cum ar fi fumatul pasiv și substanțele chimice industriale, poate crește riscul de cancer. Evitați aceste expuneri ori de câte ori este posibil și aerisiți-vă bine locuința.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel