Sari la conținut

Vrei să trăieşti 100 de ani? Iată ce trebuie să mânânci

dieta care prelungeste viata
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dieta care prelungește viața femeilor

Centenarii sunt persoanele care trăiesc 100 de ani, o vârstă la care foarte puţini oameni mai ajung din cauza stilului de viaţă nesănătos. Dan Buettner, relizator TV este de părere că stilul de viaţă poate influenţa foarte mult speranţa de viaţă, însă alimentaţia este foarte importantă. Iată ce ar trebui să mânânci

Obezitatea, bolile cardiovasculare şi diabetul sunt pricipalele boli pe care toată lumea ajunge să le facă mai devreme sau mai târziu, însă acest lucru poate fi schimbat. Buettner a realizat o hartă, unde a descoperit 5 zone albastre, acolo unde sunt cei mai mulţi centenari.

Aceştia respectă următoarele reguli

1. Cina sau prânzul trebuie să fie mesele cu cel mai mic raport caloric 

2. Accentul se pune pe legume 

3. Consumul de carne este foarte mic – 80-110 grame de 5 ori pe lună

Grecia – pe insula Ikaria (insula unde oamenii au uitat să moară) , aceştia nu consumă dieta mediteraneană clasică ci sunt iubitori de artofi, lapte de capră, miere, leguminoase (mai ales năut, linte), legume sălbatice, fructe şi cantităţi extrem de mici de peşte. Lor li se adaugă feta, lămâile şi ierburi precum salvie şi măghiran, utilizate zilnic la prepararea hranei.

Nu doar regimul mediteranean favorizează longevitatea, ci şi cel japonez

Okinawa – Secretul centenarilor de acolo este că mânâncă zilnic un aliment provenit din pământ şi un aliment provenit din mare. Printre alimentele consumate aproape zilnic se numără castravetele amar, tofu, usturoiul, orezul, ceaiul verde, ciupercile shiitake, infuzii de plante medicinale.

În Loma, California un grup de adventişti au adoptat regimul biblic – ei nu fumează, nu beau alcool şi nu dansează, beau doar apă şi consumă cantităţi mici de peşte.

Alimentele-fetiş: avocado, somon, nuci, fasole boabe, pâine integrală şi lapte de soia.

Alimentaţia din peninsula Nicoya, din Costa Rica, se caracterizează prin cele trei mari „surori” ale agriculturii latino-americane – fasolea, porumbul şi dovleacul -, alături de papaya, cartofi dulci, banane, fructe de palmier, multă vitamina A şi C. Apa de pe această peninsulă este foarte bogată în calciu.

A.

Sursa – Mediafax

 

 

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel