Sari la conținut

11 ANALIZE medicale pe care ar trebui să le facă orice BĂRBAT

Prevenirea joaca un rol extrem de important in starea de sanatate a oricarui om si, de aceea, grija pentru a descoperi din timp orice problema de sanatate, mai grava sau mai putin grava, ar trebui sa existe in cazul fiecaruia.

Caring.com a structurat o lista cu cele mai importante analize medicale pe care ar fi indicat sa le faca orice barbat.

1. Verificarea colesterolului

Acesta, un tip de proteina grasa din sange, care poate determina formarea unor placi pe peretii arterelor, reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima. Colesterolul este de doua tipuri: HDL (cunoscut si drept „bun”) si LDL („rau”). Verificarea acestuia se face printr-un test de sange care, de regula, masoara si nivelul trigliceridelor.

Este indicat ca acest test sa fie facut de la varsta de 20 de ani si apoi repetat la fiecare cinci ani.

2. Verificarea tensiunii arteriale

Unul din cinci adulti sufera de hipertensiune, iar bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in lume. Prima verificare a tensiunii arteriale ar trebui facuta chiar din copilarie, iar repetarea ar trebui sa se faca o data la un an, daca rezultatele sunt normale. Daca nu sunt normale, medicul iti va recomanda o alta periodicitate.

3. Test pentru diabet

Aici este vorba de testarea glicemiei (nivelul de glucoza din sange). Daca nu esti supraponderal, nu ai tensiune arteriala mare sau alti factori de risc pentru diabet, cum ar fi cazuri in familie, indicat este sa incepi la 45 de ani si sa repeti din trei in trei ani. Daca ai unul din factorii respectivi, incepi mai devreme.

4. Verificarea densitatii oaselor

Osteoporoza, o afectiune care se traduce prin slabirea oaselor, afecteaza barbatii in special dupa varsta de 50 de ani. Odata prezenta, aceasta creste considerabil riscul aparitiei fracturilor. Incepi cel tarziu la 65 de ani (este o examinare pe baza de raze) si repeta la cinci ani.

5. Testarea nivelului de vitamina D

Este vorba de un test de sange care ar trebui facut prima data la 40 de ani sau mai devreme, in cazul in care esti predispus la osteoporoza (spre exemplu daca ai avut o fractura sau mai multe). Repeta apoi in fiecare an.

6. Colonoscopia

Desi aceasta se numara printre cele mai neplacute investigatii medicale, este necesara pentru depistarea unui eventual cancer colorectal. Recomandarea generala este de a incepe la 50 de ani insa, daca ai o ruda de gradul unu care a suferit de cancer de colon, indicat ar fi sa iti faci testul cu zece ani mai devreme decat varsta la care s-a imbolnavit persoana respectiva.

7. FOBT

Fecal Ocult Blood Test (FOBT) evalueaza prezenta sangelui (hematina partial digerata) in materiile fecale si poate ajuta la descoperirea unor afectiuni intestinale cum ar fi sindromul Crohn sau cancer. Incepi la 50 de ani si repeta investigatiile anual.

8. Testarea vederii

Este vorba de mai multe verificari la un oftalmolog, care ar trebui facute prima data la 18 ani si repetate apoi o data la trei ani pana la 61 de ani. Dupa aceasta varsta decide doctorul cat de des ar trebui sa te vada.

9. Testarea auzului

Cei mai multi barbati merg sa isi verifice auzul doar cand observa ca au o problema. Indicat ar fi insa sa faci testele la fiecare zece ani, pana la varsta de 50, si apoi la fiecare trei ani. Audiograma reprezinta graficul rezultat in urma masuratorilor facute in privinta auzului.

10. Verificarea tiroidei

Tiroida, o mica glanda situata la nivelul gatului, regleaza metabolismul. Cea mai comuna metoda de verificare a functionarii corecte a acesteia este testul de sange TSH care ar trebui facut prima data la 35 de ani si apoi repetat anual.

11. Verificarea prostatei

Cancerul de prostata este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer in cazul barbatilor. Verificarea prostatei se face atat printr-o examinare destul de neplacuta, cat si printr-un test de sange.

Indicat ar fi ca primul control sa fie facut la varsta de 50 de ani si apoi anual, in cazul in care exista simptome ce ar putea fi cauzate de o slaba functionare a acesteia, cum ar fi dificultatile de urinare.

Totodata, la fel de importante ca aceste analize si teste medicale sunt si autoexaminarile, in special in ceea ce priveste alunitele si testiculele (pentru descoperirea la timp a unui eventual cancer de piele, respectiv a unui cancer testicular).

Astfel, orice schimbare pe care o observi la nivelul alunitelor si testiculelor ar trebui sa te trimita la un specialist (in ceea ce priveste testiculele, este necesara o palpare periodica).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel