sâmbătă, februarie 27, 2021

Progesteronul hormonal este adesea asociat cu sarcina, dar știați că acesta are  multe alte beneficii uimitoare pentru organism? De exemplu, te poate proteja împotriva cancerului endometrial și a celui mamar.

Progesteronul este un hormon steroid care este produs de celulele corpului galben ovarian, în timpul perioadei de ovulație la femei. Totodată, progesteronul este produs de placentă, în timpul sarcinii. Fiind însă un hormon produs de organism, se întâlnește și la femei și la bărbați.

La bărbați, progesteronul este implicat în crearea de spermatozoizi, iar în cazul femeilor, acest hormon ajută la pregătirea uterului pentru un eventual ovul fertilizat, el contribuind la producerea sarcinii, dar și la menținerea ei. În plus, progesteronul inhibă și producția de lapte în timpul sarcinii. De cele mai multe ori, cantitatea de progesteron este mai mică la bărbați decât la femei. Progesteronul este, de asemenea, asociat cu mai puțini markeri ai obezității la bărbați.

Progesteronul are ca rol principal pregătirea endometrului pentru cazul în care apare o sarcină, dar și pentru menținerea acesteia. În situația în care nu are loc fecundația, va urma o scădere bruscă a progesteronului din organism, ulterior având loc ciclul menstrual. Altfel spus, progesteronul este principalul produs de sinteză al corpului galben în perioada de graviditate.

Nivelurile de progesteron ale femeii scad gradual odată cu vârsta, ceea ce permite ca estrogenul să domine, provocând multe simptome negative de sănătate nedorite. Progesteronul are o mulțime de beneficii.

Iată 11 beneficii ale progesteronului:

 • Progesteronul te protejează împotriva cancerului endometrial și de sân.
 • Are acțiune antiinflamatorie și ajută la scăderea în greutate.
 • Contribuie la reducerea tensiunii arteriale.
 • Reducere simptomele asociate cu menopauza, precum schimbările de dispoziție.
 • Ameliorează stările de anxietate sau depresie. Progesteronul acționează ca un antidepresiv natural, ameliorează anxietatea, dar și depresia postpartum cauzată de scăderea drastică a progesteronului după naștere.
 • Este foarte bun pentru ameliorarea migrenelor sau a durerilor de cap.
 • Progesteronul ajută la supraviețuirea embrionului și a fătului pe parcursul unei sarcini.
 • Progesteronul ușurează retenția de lichide și creșterea în greutate cauzată de dominarea estrogenului.
 • Progesteronul are un efect calmant care ajută la obținerea unui somn liniștit, ține la distanță insomnia.
 • Contribuie la dezvoltarea oaselor și ajută la prevenirea osteoporozei.
 • Sunt studii care au arătat ca progesteronul poate reduce tumefierea creierului după o leziune cerebrală traumatică.

Alimentele care contribuie la producția de progesteron a organismului:

Deși alimentele nu conțin progesteron, consumul unor alimente poate facilita stimularea producției de progesteron a organismului. Iată ce poți mânca: fasole, brocoli, varză, conopidă, nuci, dovleac, spanac, cereale integrale. Mai exact, includerea acestor alimente în dieta poate ajuta la creșterea nivelului de progesteron din organism.

Când se recomandă testarea progesteronului din sânge:

Stabilirea valorilor de progesteron seric este recomandată de medic atunci când se dorește stabilirea cauzelor infertilității, verificarea faptului că ovulația a avut loc într-un ciclu menstrual, evaluarea sângerărilor uterine anormale. De asemenea, este recomandat și pentru evaluarea sănătății placentare în sarcina care are risc crescut de avort. Cu toate acestea, analiza poate ajuta și la diagnosticarea unei sarcini ectopice, dar și a unor afecțiuni posibile de la nivelul glandelor suprarenale sau a anumitor tipuri de cancer.

Ce înseamnă deficitul de progesteron:

Concentrațiile scăzute de progesteron pot fi asociate cu amenoreea, sarcina ectopică, posibilitatea unui avortul spontan sau cu diminuarea funcției ovariene.

Ce înseamnă un nivel ridicat de progesteron:

Concentrațiile crescute de progesteron pot să reprezinte forme rare de cancer ovarian, prezența unor chisturi ovariene sau tumori testiculare. Atenție! Dacă ai o valoare mare a progesteronului în sânge nu înseamnă că ai o problemă medicală, însă este bine să discuți cu medicul tău și să stabilești ce este de făcut.

Ultimele stiri

Parteneri