duminică, ianuarie 29, 2023

Hipertensiunea arterială (HTA) este cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară și reprezintă un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral și insuficiență cardiacă cronică. Datele statistice arată că HTA la nivel mondial este responsabilă pentru decesul a 9 milioane de oameni anual.

Există anumiți factori de risc care predispun la instalarea HTA. Trebuie însă să reținem că diagnosticul de HTA se stabilește numai de medicul specialist cardiolog și nu pe baza unor valori crescute ale tensiunii măsurate acasă.

Te-ar mai interesa: Prof. Vlad Ciurea: Efectele miraculoase asupra org...

Iată care sunt principalii factori de risc ai HTA:

Ereditatea. Istoricul familial de boala cardiovasculară la vârsta tânără are o contribuție de 50%, fiindcă se pot transmite ereditar diferite anomalii.

Sexul. Hipertensiunea arterială are o incidență mai mică la femeile până la instalarea menopauzei, dar după vârsta de 50-60 de ani, boala este mai des întâlnită la femei.

Consumul exagerat de sare. Unii cercetătorii susțin că este factorul cel mai des implicat în HTA, dar totuși nu constituie o regulă.

Carența de calciu. Specialiștii susțin că incidența HTA crește mai ales dacă deficiența de calciu se asociază cu o creștere a ingestiei de sodiu.

Te-ar mai interesa: NU CONSUMA suc de portocale înainte de masă! Poți ...

Excesul ponderal – obezitatea. HTA este des întâlnită la persoanele supraponderale, mai ales dacă acestea au multe kilograme în zona abdomenului. Mai mult, se asociază cu rezistența la insulină și hiperinsulimia, cei mai vulnerabili fiind copiii și adolescenții.

Consumul exagerat de alcool. Specialiștii susțin că mai ales berea consumată în doze mari poate determina creșterea tensiunii. Vestea bună este că după încetarea consumului de alcool, HTA revine la normal.

Te-ar mai interesa: Antibioticul natural care face MINUNI. Leacul împo...

Fumatul. Întotdeauna când aprinzi o țigară se accelerează ritmul cardiac, iar presiunea arterială crește brusc. Nicotina și tot ceea ce conține țigară sunt considerate adevărate bombe pentru declanșarea anginei pectorale, infarctului, accidentului vascular cerebral.

Consumul exagerat de cafea. Cafeaua în doze mici nu dăunează tensiunii arteriale, dar dacă este consumat în exces poate duce la creșterea tensiunii arteriale prin vasoconstricție.

Te-ar mai interesa: Suferința în tăcere a femeilor: endometrioza. Medi...

Sedentarismul. Acest factor dacă este asociat și cu obezitatea crește mult riscul de apariție al HTA.

Un nivel ridicat de stres. Dacă nu există o toleranță la stres, atunci când o persoană este supusă unui stres major, poate avea loc o creștere a tensiunii arteriale.

Diabetul zaharat. Aproape doua din trei persoane cu diabet zaharat suferă de HTA sau iau medicație pentru a reduce tensiunea arteriala.

Te-ar mai interesa: 6 alimente din raftul din bucătărie care pot ajuta...

Atenție! Anumite medicamente pot induce sau mai mult, pot agrava HTA. De exemplu contraceptivele orale și produsele de substituție hormonală la femei, analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene, antigripalele care conțin derivați de efedrină.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private