11 lucruri uimitoare despre creierul tău. Știai că acest organ este cel mai gras din corpul uman?

11 lucruri uimitoare despre creierul tău. Știai că acest organ este cel mai gras din corpul uman?

3 kilograme de materie remarcabilă: asta s-ar putea spune despre creierul uman. Format din miliarde de neuroni (sau celule nervoase) care comunică în trilioane de conexiuni numite sinapse, creierul tău este unul dintre cele mai complexe și fascinante organe din corpul tău.

11 lucruri uimitoare despre creierul tău. Știai că acest organ este cel mai gras din corpul uman

Menținerea creierului sănătos și activ este vital. Descoperiți cât de puternic este acesta cu aceste fapte interesante.

1. Șaizeci la sută din creierul uman este format din grăsime. Nu numai că asta îl face cel mai gras organ din corpul uman, dar acești acizi grași sunt cruciali pentru performanța creierului tău. Asigurați-vă că îl alimentați în mod corespunzător cu nutrienți sănătoși, care stimulează creierul.

2. Creierul tău nu este complet format până la vârsta de 25 de ani. Dezvoltarea creierului începe din spatele creierului și își merge în față. Prin urmare, lobii tăi frontali, care controlează planificarea și raționamentul, sunt ultimii care întăresc și structurează conexiunile.

3. Capacitatea de stocare a creierului tău este considerată practic nelimitată. Cercetările sugerează că creierul uman este format din aproximativ 86 de miliarde de neuroni. Fiecare neuron formează conexiuni cu alți neuroni, care ar putea adăuga până la 1 cvadrilion (1.000 de trilioane) de conexiuni.

În timp, acești neuroni se pot combina, crescând capacitatea de stocare. Cu toate acestea, în boala Alzheimer , de exemplu, mulți neuroni pot fi deteriorați și pot înceta să funcționeze, afectând în special memoria.

Este un mit că folosești doar 10% din creier

4. Informațiile despre creier călătoresc până la o viteză impresionantă de 268 de mile pe oră. Când un neuron este stimulat, acesta generează un impuls electric care se deplasează de la celulă la celulă. O întrerupere a acestei procesări regulate poate provoca o criză de epilepsie .

5. În medie, măduva spinării nu mai crește la vârsta de 4 ani. Măduva spinării, care constă dintr-un mănunchi de țesut nervos și celule de susținere, este responsabilă pentru trimiterea mesajelor din creier în tot corpul.

6. Măduva spinării este principala sursă de comunicare între corp și creier. ALS, sau scleroza laterală amiotrofică , provoacă moartea neuronilor din creier și măduva spinării, afectând mișcarea controlată a mușchilor.

O altă boală care afectează atât creierul, cât și măduva spinării este scleroza multiplă (SM). În SM, sistemul imunitar atacă stratul protector care acoperă fibrele nervoase, provocând probleme de comunicare între creier și corp.

7. Este un mit că folosești doar 10% din creier. De fapt le folosești pe toate. (Da, chiar și atunci când dormi.) Neurologii confirmă că creierul tău este întotdeauna activ.

8. Creierul uman cântărește 3 kilograme. Cu toate acestea, dimensiunea nu implică întotdeauna inteligență. Bărbații tind să aibă creier mai mare decât femeile.

Creierul uman poate genera aproximativ 23 de wați

9. Înghețarea creierului este într-adevăr o ganglionevralgie sfenopalatină. Această durere apare atunci când frigul lovește receptorii din învelișul exterior al creierului, numiti meninge. Frigul creează o dilatare și o contracție a arterelor, provocând o durere de cap cu debut rapid .

10. O bucată de țesut cerebral de mărimea unui grăunte de nisip conține 100.000 de neuroni și 1 miliard de sinapse. Cu toate acestea, deteriorarea neuronilor poate avea un impact mare. În timpul unui accident vascular cerebral, de exemplu, sângele nu este capabil să ducă oxigen la creier.

Ca rezultat, celulele creierului pot muri, iar abilitățile din acea zonă anume a creierului se pot pierde. În mod similar, boala Parkinson apare atunci când celulele unei părți a creierului tău numită substanța neagră încep să moară.

11. Creierul uman poate genera aproximativ 23 de wați de putere (suficient pentru a alimenta un bec). Toată această putere necesită o odihnă atât de necesară. Somnul adecvat ajută la menținerea căilor din creier. În plus, privarea de somn poate crește acumularea unei proteine ​​în creier care este legată de boala Alzheimer.

Creierul tău are o treabă mare. Asigurați-vă că aveți grijă de el.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

7 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

36 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică