marți, iunie 6, 2023

Acest dezechilibru emoțional afectează ADN-ul, neuronii și sistemul imunitar. Dumitru Constantin Dulcan: Trebuie să cunoști aceste tehnici de apărare de STRES.

În contextul actual, omenirea este supusă unui stres continuu, iar urmările vor fi observate în timp. Stresul reprezintă un dezechilibru intens perceput subiectiv de către individ între cerințele organismului și ale mediului și posibilitățile de răspuns individuale.

Te-ar mai interesa: Slăbește cu dieta Uglov 5 kilograme în 10 zile! Di...

Potrivit specialiștilor, orice tip de stres apare pe fondul adaptării permanente a organismului la mediu când se poate produce un dezechilibru marcant între solicitările mediului și posibilitățile de răspuns reale ale individului.

Adaptarea presupune păstrarea integrității organismului care este în permanență amenințată de agenții stresori de toate tipurile. În plus adaptarea presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul. Stresul apare în momentul când acest echilibru al adaptării se perturbă.

Din fericire, această perturbare este reversibilă.


Acest dezechilibru emoțional afectează ADN-ul, neuronii și sistemul imunitar

Cunoscutul medic neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan atențioanează asupra urmărilor devastatoare pe care stersul îl are asupra organismului.

Te-ar mai interesa: Avertismentul experților: Cea mai mortală boală in...

„Stresul are un rol foarte nefericit. Stresul este reacţia pe care o are organismul la o traumă care poate să fie fizică, psihică, emoţională.

Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esenţiale: neuronul, ADN-ul, adică substratul genetic al organismului, şi sistemul imunitar. În ceea ce priveşte neuronul, stresul blochează neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești în prag de infarct. Toat...

Şi iată că în secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale. Stresul reduce, pur şi simplu, longevitatea, durata vieţii.

Un stres, o furie, o mânie de cinci minute poate să blocheze celulele sistemului imunitar aproape până la cinci-şase ore. Sistemul imunitar este acel sistem de celule şi organe care produc limfocite. Acestea ne apară de virusuri, de bacterii şi îşi fac datoria circulând în permanenţă în organism”, a declarat profesorul Dulcan.

Te-ar mai interesa: De ce crește tensiunea noaptea. Hipertensiunea art...


Dumitru Constantin Dulcan: Trebuie să cunoști aceste tehnici de apărare de STRES

O metodă rapidă de apărare împotriva stresului este anticiparea problemei, detașarea de problemă, indiferența.

„De pildă, celulele care mor trebuie îndepărtate. Iar în organism există celule limfatice killer sau ucigaşe, care înglobează aceste celule care mor, pentru că altfel ele se pot fixa pe un loc, creează inflamaţie şi de aici ne putem trezi cu tot soiul de boli, inclusiv cancer. Aşadar, aceste celule numite medical „NK“ sunt extrem de utile, ele trebuie să circule în permanenţă în organism ca să poată şi să ne apere împotriva tuturor acelor substanţe care sunt străine de corp. Stresul le tulbură eficienţa.

Te-ar mai interesa: Setea excesivă care nu poate fi potolită: Din ce c...

Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii.

Depresia are şi ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli.

Dar ştiaţi că şi frica ne face rău? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cuşcă s-a pus un miel şi într-o cuşcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoţional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala.

Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă auto-educaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi.

În secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale.

De exemplu: te duci la şeful tău şi, dacă ştii că o să-ţi facă scandal, deja să anticipezi, să încerci să fii cât se poate de indiferent, să-ţi pui un baraj.

E una dintre tehnicile de apărare. Sigur că nu poţi să eviţi complet stresul, fiindcă trăim într-o lume în care vrem-nu vrem, avem şi stres. Fiecăruia dintre noi i se îmbolnăveşte cineva, îi moare cineva, ne mor prieteni, ne mor din familie, acestea sunt stresuri care sunt inevitabile, fac parte din biologia noastră”, a mai spus celebrul medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private