Sari la conținut

11 semne de avertizare ale cancerului pe care le poți vedea în ochii tăi

sângerarea ochilor
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Un virus care provoacă sângerarea ochilor și care afectează aproximativ 40% dintre oamenii pe care îi infectează a fost detectat pentru prima dată în Franța

Din cuprinsul articolului

Cancerul este de obicei asociat cu plămânii, sânii și pielea, așa că e ușor de uitat că și ochii pot fi afectați. Deși este mult mai rar decât aceste alte forme de cancer, în Marea Britanie sunt încă aproximativ 850 de cazuri de cancer la ochi diagnosticate în fiecare an – așa că este important să fiți conștienți de semnele de avertizare.

Cancerul de ochi este un termen general care acoperă o serie de tipuri diferite de cancer. Potrivit Cancer Research UK (CRU), riscul de a dezvolta cancer la ochi crește odată cu înaintarea în vârstă, aproape 25% dintre persoanele diagnosticate în Marea Britanie având vârsta de 75 de ani și peste. Excepția de la această regulă este un tip numit retinoblastom, care afectează de obicei copiii cu vârsta sub cinci ani.

Printre factorii de risc, în afara vârstei, se numără rasa și culoarea ochilor – persoanele albe sunt mai predispuse să sufere de melanom ocular, la fel ca și cele cu ochi albaștri, gri sau verzi. Cancerul de ochi poate fi întâlnit în unele familii, dar motivele genetice pentru acest lucru sunt încă în curs de explorare.

Cea mai mare parte a cancerului de ochi este detectată în cadrul testelor oftalmologice de rutină, dar există unele simptome la care ar trebui să fiți atent.

sângerarea ochilor
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele cancerului la ochi includ:

  • Umflarea unui ochi
  • Pierderea completă sau parțială a vederii sau o pată întunecată în ochi care pare să se mărească
  • Durere în interiorul sau în jurul ochiului, deși acest lucru este rar în cazul cancerului de ochi
  • O umflătură palidă în relief pe suprafața ochiului
  • Vedere încețoșată
  • Modificări ale aspectului ochiului
  • Umflături pe pleoape sau în jurul ochiului însuși
  • Vederea de pete, sclipiri neregulate de lumină sau linii ciudate ondulate în fața ochilor, cunoscute adesea sub numele de „floaters”
  • Modificări ale vederii periferice – posibilitatea de a vedea ceea ce este drept în față, dar nu și ceea ce se află în lateral
  • pete întunecate pe partea colorată a ochiului – irisul – care se măresc
  • Iritație oculară, „ochi roșii” sau conjunctivită cronică (cunoscută și sub numele de ochi roz)

Când ar trebui să mă duc la un medic?

Cancerul de ochi este atât de rar, încât apariția unuia sau mai multor simptome de mai sus indică, de obicei, o afecțiune diferită, necanceroasă și, prin urmare, nu este un motiv de panică. Dar merită totuși să le investigați, deoarece este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să regreți – și cu cât este observat mai repede cancerul de ochi, cu atât este mai ușor de tratat.

Când vine vorba de a profita la maximum de consultația la medicul de familie, CRUK recomandă să notați în prealabil câteva notițe despre simptomele dumneavoastră – cum ar fi data la care au început și cât de des le aveți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel