Sari la conținut

12 Semne timpurii ale cancerului de PROSTATĂ pe care niciun BĂRBAT nu ar trebui să le IGNORE

Cancerul de prostata este o boala intalnita la barbati si prezinta foarte putine simptome in faza de inceput.

De aceea, este foarte greu de descoperit si identificat si, din pacate, de foarte multe ori,  cancerul este descoperit cand este prea tarziu si sansele de supravietuire sunt foarte mici. Pentru a preveni, barbatii sunt sfatuiti sa-si verifice prostata in fiecare an.

 Odata ce cancerul incepe sa creasca mai repede sau sa se extinda la alte tesuturi, poate deveni periculos. Acest tip de cancer prostatic agresiv poate aparea la orice varsta. Desi boala are tendinta de a progresa incet, in general este mortala, daca tumoarea creste dincolo de glanda. Cancerul de prostata in stadiu precoce (limitat doar la prostata) poate fi vindecat. Din fericire, majoritatea cazurilor pot si sunt depistate in acest stadiu.

Cancerul care se extinde dincolo de tesutul prostatic (la oase, plamani sau nodulii limfatici) nu poate fi vindecat, dar deseori poate fi tinut sub control pentru multi ani. Datorita tratamentelor disponibile, majoritatea barbatilor al caror cancer s-a extins dincolo de prostata au o expectanta de viata de cinci ani sau mai mult.

Cancerul de prostata afecteaza in special barbati in varsta. Patru din cinci cazuri sunt diagnosticate la barbatii cu varsta peste 65 de ani, iar mai putin de 1% au varsta sub 50 de ani. Desi rar, cancerul de prostata poate fi intalnit si la pacienti de 30-40 de ani.

Barbatii care au in familie cazuri de cancer de prostata au risc mai mare de imbolnavire decat populatia generala. Medicii nu pot spune care sunt cauzele cancerului de prostata, la fiecare caz in parte, dar expertii sunt de acord ca dieta contribuie la factorii de risc.

Barbatii care consuma cantitati mari de grasimi – in special carne rosie si alte surse de grasime animala – au un risc mai mare de a dezvolta cancer prostatic. Aceasta afectiune este mult mai frecventa in tarile in care carnea si produsele lactate reprezinta baza alimentatiei decat in cele in care aceasta este reprezentata de orez, alimente de baza de soia si legume.

Factorul ascuns care leaga dieta de cancerul prostatic este probabil hormonal. Grasimile stimuleaza o productie crescuta de testosteron si alti hormoni, iar testosteronul stimuleaza cresterea tumorii. Nivele crescute de testosteron pot stimula celulele canceroase dormande, acestea devenind astfel active. Unele studii sugereaza ca un nivel crescut de testosteron influenteaza, de asemeni, instalarea cancerului de prostata.

Desi foarte greu de diagnosticat, cancerul de prostata prezinta urmatoarele simptome:

  • Mictiune frecventa
  • Probleme la urinare
  • Dificultatea de a urina sau o cantitate de urina foarte mica
  • Durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii
  • Sange in urina
  • Sange in sperma
  • Probleme de ejaculare
  • Durere la nivelul soldurilor, coapselor si partea inferioara a spatelui
  • Dureri pelvine
  • Dureri ale oaselor
  • Disfunctie erectila

Daca experimentati oricare dintre simptomele de mai sus, este obligatoriu sa consultati un medic si sa va faceti testele de specialitate. Dupa cum am specificat, cancerul la prostata este extrem de greu de identificat. De aceea, ascultati-va medicul, faceti-va teste la prostata frecvent, urmati o dieta si un stil de viata sanatoase, faceti sport.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel