Sari la conținut

12 trucuri dietetice pentru a reduce oboseala cronică

Oboseala matinală
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oboseala cronică este departe de oboseala „Am nevoie de încă o ceașcă de cafea”. Este o afecțiune debilitantă care vă poate afecta întreaga viață.

Până în prezent, nu au existat studii majore privind efectele dietei asupra sindromului de oboseală cronică (CFS). Cu toate acestea, Jose Montoya, MD, profesor de medicină și specialist la clinica de oboseală cronică din Stanford, a afirmat că dieta pare să afecteze oboseala cronică.

„CFS poate fi influențat de dietă, dar știm foarte puține despre ceea ce ar putea funcționa în mod specific pentru toată lumea”, a spus Montoya. „Știm că pentru unii, anumite alimente își înrăutățesc sau îmbunătățesc simptomele și că oamenii ar trebui să le acorde atenție.”

Deși trebuie făcute mai multe cercetări, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la creșterea energiei și pentru a vă asigura că mâncați o dietă sănătoasă și echilibrată. Iată 12 trucuri de dietă de încercat.

  1. Renunță la alimentele inflamatorii

Deoarece inflamația pare să joace un rol în oboseala cronică, Montoya recomandă să încercați o dietă antiinflamatoare sau să adăugați alimente antiinflamatoare, cum ar fi peștele și uleiul de măsline. Încercați să limitați alimentele inflamatorii, cum ar fi zahărul, alimentele prăjite și carnea procesată.

  1. Rămâi hidratat

Deși băutul de mai multă apă nu este un remediu pentru oboseala cronică, este totuși important. Se știe că deshidratarea agravează oboseala. Menținerea hidratării este importantă pentru îmbunătățirea sau menținerea sănătății.

  1. Tine un jurnal alimentar

Un jurnal alimentar este o modalitate excelentă de a descoperi alimente care îți îmbunătățesc sau agravează simptomele. De asemenea, este util să aveți o evidență a modului în care v-ați simțit zi de zi pentru a o împărtăși cu medicul dumneavoastră. Urmărește cum te simți și ce ai mâncat în fiecare zi pentru a găsi orice tipare. Deoarece 35 până la 90% dintre persoanele cu oboseală cronică prezintă simptome care sunt asociate cu sindromul colonului iritabil, este important să acordați o atenție deosebită oricărei tulburări de stomac sau suferință.

  1. Nu tăiați totul din alimentație

Este tentant să renunți la tot ce poți în fața unei boli nebuloase și neînduplecate, cum ar fi oboseala cronică, dar nu există dovezi că o dietă extrem de restrictivă ameliorează simptomele. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a elimina orice alimente din dietă pentru a preveni suprasolicitarea corpului și eliminarea nutrienților importanți. Încercați o dietă de eliminare numai dacă medicul dumneavoastră și dieteticianul consideră că este potrivit pentru dvs.

  1. Dar experimentează cu dieta ta

Unele alimente te pot face să te simți mai bine sau mai rău. De exemplu, unii dintre pacienții lui Montoya au observat îmbunătățiri după ce au eliminat glutenul sau alimentele bogate în carbohidrați din dieta lor, în timp ce alții nu au observat niciun efect. Deoarece nu există o dietă standard pentru CFS, ar putea merita să experimentați cu dieta dvs. pentru a găsi ce vă face să vă simțiți cel mai bine.

Cel mai bine este să lucrați cu dieteticianul sau medicul dumneavoastră pentru a adapta un plan alimentar la nevoile dumneavoastră particulare. Puteți începe singur, acordând atenție modului în care anumite alimente vă fac să vă simțiți.

  1. Limitează-ți aportul de cofeină

Cofeina pare o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți energia, dar vine cu consecințe. Cofeina vă poate oferi un fals sentiment de energie și vă poate determina să exagerați, conform lui Montoya. Un pic de cofeină poate fi bine pentru unii oameni. Ai grijă doar să nu te exersezi și asigură-te că aportul tău nu îți afectează somnul.

  1. Încearcă mese mai mici, mai dese

Mulți oameni cu oboseală cronică se simt adesea prea obosiți pentru a mânca sau nu simt senzația de foame. Dacă slăbești sau te străduiești să mănânci suficient pe parcursul zilei, Groppo recomandă să încerci mai des mese mai mici sau să adaugi gustări mici între fiecare masă. Mâncatul mai des vă poate ajuta să vă mențineți energia. Porțiunile mai mici pot fi, de asemenea, mai ușor de tolerat.

  1. Acordați atenție zahărului

De asemenea, zahărul vă poate crește temporar energia, dar accidentul de după vă poate agrava oboseala. În loc să caute alimente cu zahăr rafinat, Groppo sugerează să mănânci alimente dulci natural, cu puține proteine, pentru a vă ajuta să vă uniformizați glicemia și nivelul de energie. Fructele de pădure cu iaurt simplu, neîndulcit sunt o opțiune grozavă.

  1. Mănâncă legume

Încercați să includeți legume de toate culorile pe parcursul zilei pentru a obține nutrienții și beneficiile lor unice. Legumele roșii, de exemplu, sunt pline de fitonutrienți care acționează ca antioxidanți și ajută la reducerea inflamației. Legumele galbene conțin vitamine și minerale importante precum vitaminele A, C și B6.

  1. Sari peste alimentele puternic procesate

Alimentele puternic procesate au de obicei mai puțini nutrienți decât omologii lor întregi. Este important să vă încărcați plantele – cum ar fi leguminoasele, fructele, legumele și cerealele integrale – pentru a vă susține nevoile organismului.

  1. Completați totul cu grăsimi sănătoase

Un strop de nucă, câteva felii de avocado, câteva uncii de păstrăv: poate fi ușor să adăugați grăsimi sănătoase precum acizii grași omega-3 pe tot parcursul zilei. Grăsimile sănătoase sunt importante pentru sănătatea creierului și a inimii și, de asemenea, pot ajuta la reducerea inflamației.

  1. Planul meselor

Una dintre cele mai bune modalități de a asigura o dietă nutritivă este să planificați mesele și să pregătiți mâncarea din timp. În zilele în care aveți mai multă energie, planificați ce veți mânca pentru restul săptămânii și pregătiți-vă ingredientele de bază sau gătiți mesele până la capăt. Mesele tale vor fi toate gata. Nu va trebui să vă faceți griji cu privire la ceea ce veți mânca într-o anumită zi. Și mai bine: apelează pe cineva care să te ajute, astfel încât să poți face mai mult fără a te epuiza.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel