Sari la conținut

Boala pentru care nu există leac: Trebuie tratată cauza

Din cuprinsul articolului

Boala pentru care nu există leac: Trebuie tratată cauza pentru a se evita ajungerea la ultima fază a bolii, ciroza hepatică. Ce trebuie să știm:

Din cauza excesului de mâncare și a grăsimii, primul organ care suferă este ficatul. Între celulele lui nobile apar celule mari, de grăsime. Se înmulţesc şi, practic, strivesc celulele funcţionale din ficat, numite hepatocite.

Odată strivite, apar cicatrici. Boala se numeşte steatoza hepatică non-alcoolica sau ficat gras. Poate evolua spre steato-hepatită. Ultima etapă a bolii se numeşte ciroza hepatică, notează stirileprotv.ro. 

Într-o primă etapă, ficatul are capacitatea să îşi revină. Dacă este tratată cauza, care determină încărcarea cu grăsime. Spre exemplu, dacă ficatul suferă pentru că mâncaţi prea mult, veţi reduce porţiile.

Dacă suferă pentru că aveţi grăsimile din sânge prea mari, se controlează aceste grăsimi.

Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicină internă: După ce îi informez că au steatoza hepatică instant întrebă ce hepato-protector mi se potriveşte mie x sau y.

Probabil niciunul, dacă sursa steatozei este dată de dislipidemie, cu siguranţă vom trata colesterolul şi trigliceridele cu sport şi regim alimentar.”

Trebuie tratată cauza

Din păcate, medicii atrag atenția că nu există un tratament medicamentos al steatozei. Este un tratament al cauzei care generează steatoza. Adică ficatul gras. O altă boală care determină încărcarea cu grăsime a ficatului se numeşte diabet.

Dr. Nicu Caceaune, medic primar medicină internă: „Dacă sursa steatozei e faţă de diabet, tratăm diabetul ca atare cu anti-diabetice orale sau insulină, la care adăugăm un regim igieno-dietetic adecvat.
Bolile tiroidei sunt extrem de frecvente în România. Afectează preponderent femeile. Dacă tiroida suferă, cel mai probabil ficatul va avea o încărcare de grăsime. Îşi revine ficatul, dacă trataţi tiroida.
Analizele care arata funcţia tiroidei sunt decontate prin casa de asigurări. Se numesc F TE 4 şi TE S H şi se verifică în pachetul anual de investigaţii.
De asemenea, dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog spune că: „Cea mai evidentă legătura între tiroida şi ficatul gras apare cel mai frecvent la pacienţii cu hipo-tiroidie, când tiroida nu funcţionează bine creşte colesterolul, crește LDL, scade colesterolul bun, cresc trigliceridele, apare o încărcare grasă.”
Așadar, când tiroida este tratată, şi ficatul îşi revine și nu există riscul de a ajunge în ultima fază a bolii, aceea de ciroză hepatică.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: