Sari la conținut

15 lucruri uimitoare despre creierul uman. Iată ce nu știai despre acest organ!

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Din cuprinsul articolului

Creierul este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. De fapt, acesta este responsabil pentru toate activitățile pe care le avem, controlând o multitudine de funcții în întreg organismul. De asemenea, este și un organ foarte complex, despre care nu știm încă totul.

Există foarte multe curiozități despre creierul uman. Citind, îți vei da seama de ce este acesta capabil, de fapt. Iată 5 lucruri uimitoare despre creier pe care trebuie neapărat să le știi, împărtășite de Dr. Vasi Rădulescu.

15 lucuri uimitoare despre creier

  1. 1.Sunt aproximativ 88 de miliarde de neuroni în creierul uman.
  2. Fiecare neuron face până la 10.000 de sinapse cu alte celule nervoase.
  3. Neuronul nu se poate divide.
  4. Creierul nu are receptori proprii de durere (nociceptori) și nu doare.
  5. Creierul unui adult are consistență gelatinoasă și cântărește aproximativ 1,3 kilograme.
  6. Primim cantități impresionante de informații de la analizori (vizual, auditiv, tactil, gustativ, olfactiv), dar pe cele mai multe le uităm. Uitarea este un proces pur fiziologic, util.
  7. În primii ani de viață, sinapsele se dezvoltă exploziv. Creierul absoarbe informația ca un burete. Ulterior, procesul se diminuează. Cele mai puternice sinapse rămân viabile, ele necesitând antrenare continuă.
  8. Neuronii sunt extrem de sensibili la privarea de oxigen. Orice minut fără aport de oxigen duce la moartea a milioane de neuroni.
  9. Nu ne folosim niciodată doar 10% din creier. Există procese simultane sau alternative care utilizează toată masa creierului.
  10. Iubirea nu are, per se, legătură cu inima. Toate substanțele care o generează sau o întrețin sunt sintetizate și eliberate de creier.
  11. Termenul de contuzie cerebrală desemnează o lovitură cu impact în masa creierului, dar nu atrage automat o implicație gravă.
  12. În epilepsie, există zone din creier în care neuronii descarcă haotic impulsuri nervoase. Ca persoana să-și piardă starea de conștiență e nevoie ca ambele emisfere să fie afectate.
  13. Există sindroame care apar în anumite afecțiuni și care sunt caracterizate de halucinații (pot fi de tot felul, de la vizuale până la auditive) generate de creier. Mecanismul poate fi unul compensator. Un exemplu este sindromul Charles Bonnet (l-am explicat cu un pacient în cartea Dragă inimă, respectiv l-am dezvoltat în povestea din Să-ți pui o dorință).
  14. Conștiința este un atribut al creierului uman și reprezintă un teren de cercetare intensă, în marele domeniu al neuroștiințelor.
  15. Există persoane cu abilități de geniu (denumite, de regulă, savanți), care pot utiliza creierul în lucruri extraordinare, de la memorare până la calcule complexe. Un exemplu a fost Kim Peek, născut fără corp calos (structură ce leagă emisferele), care a inspirat filmul „Rain Man”. Peek putea citi două pagini în același timp, memorând orice informație lecturată.
Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel