Sari la conținut

PORCUL, noul piept de pui

Cristina Lica

Muşchiul de porc file \”bate\” pieptul de pui la numărul de calorii şi chiar la grăsime. Ca să fie şi gustos, trebuie marinat în prealabil, copt la 70 de grade şi lăsat să se odihnească 3 minute în cuptor.

Porcul, cea mai bună legumă a românilor, căzuse într-un con de umbră după ce nutriţioniştii l-au declarat bombă alimentară. Acum, porcul este mai slab ca niciodată şi revine în forţă pe mesele românilor.

La modă e godacul crescut primitiv, în cocină, lăsat să zburde în noroi, crescut cu ştir şi alintat de stăpân. Cu cât e mai cocoloşit, cu atât face carnea mai bună şi mai slabă, o spun chiar specialiştii în alimentaţie.

Dacă nu punem la socoteală cârnaţii, costiţa, şo icul şi alte produse cu multă grăsime, muşchiul fraged de porc este chiar mai slab decât pieptul de pui şi are cantităţi mai mari de vitamina B, specifice cărnurilor.

Care sunt cele mai sănătoase „părţi” ale porcului, care sunt metodele potrivite de preparare şi temperatura optimă pentru a-l găti aflaţi de la Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Ce au porcul şi somonul în comun

Pentru că românii au fost educaţi de nutriţionişti să aleagă cărnuri uşoare, crescătorii au ridicat şi ei ştacheta.

Tendinţa nu mai este să îngraşe porcul în ajun, ci să-l treacă pe regim înainte de Ignat pentru o obţine o carne superioară, fragedă, care să-i facă uşor concurenţă pieptului de pui.

Porcul de ţară, crescut cu multe verdeţuri şi seminţe, are o grăsime specială, Omega-3, ca cea din somon, care în loc să se depună pe vase, le curăţă de depuneri.

„Aceste proprietăţi au fost demonstrate la porcul de rasă Pata Negra din Spania, care creşte în păduri de stejar şi mănâncă ghinde şi jir. Porcul nostru de Mangaliţa crescut în gospodărie se apropie mult de al lor. Carnea lor are mai multe vitamine şi un alt profil lipidic: mai multe grăsimi bune, nesaturate, şi mai puţine grăsimi rele, saturate. Ca în somon şi în uleiul extravirgin de măsline”, exem plifică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Muşchiul file este cea mai sănătoasă, dar şi cea mai costisitoare alegere în materie de carne de porc. Însă merită banii, spun medicii.

Conţine foarte puţină grăsime saturată (3 grame grăsime la 100 grame produs), ceea ce înseamnă ca nu va creşte nivelul colesterolului şi nu va îmbolnăvi inima.

Energie şi protecţie pentru sistemul imunitar

Lucru puţin ştiut, carnea de porc este una din cele mai bune surse de tiamină sau vitamina B1, care ajută organismul să producă mai multă energie şi zinc, mineral care ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar. Este săţioasă şi amână senzaţia de foame.

Un studiu australian recent a confirmat că după consumul preparatelor din porc (muşchi cu precădere), organismul produce o cantitate mai mare dintr-un hormon responsabil de suprimarea senzaţiei de foame, acelaşi care se găseşte şi în carnea de pui.

Următoarele pe lista opţiunilor sănătoase sunt ceafa de porc şi pulpele. La polul opus, printre cele mai nesănătoase se numără jambonul, costiţa de porc, cârnaţii şi slănina. Acestea sunt adevărate bombe de grăsime saturată, care atacă inima.

SUCULENT ŞI FRAGED

Cum gătiţi porcul ca la carte

Muşchiul de porc e destul de versatil: se pretează şi la cine sofisticate, şi la gustări într-un cadru mai familiar. Fiind fraged, trebuie manevrat cu grijă. Gustul poate fi dezamăgitor, dacă este gătit în exces şi nu se marinează în prealabil.

Normele impuse de Departamentul de Agricultură din SUA (USDA) spun că muşchiul file trebuie gătit la temperaturi mici, de maximum 70 de grade C, pentru a rămâne suculent, aromat şi fraged.

După care trebuie să lăsaţi carnea „să se odihnească” în cuptor timp de trei minute de la închiderea focului. Nici prelucrarea tradiţională a porcului nu mai e cea fost odată.

„Înainte, la jumările care rezultau din topirea grăsimii se adăuga ceapă, care era un puternic antioxidant. Bucatele erau afumate la rece, în pod, nu direct sub afumătoare. Fumul rece nu produce acei compuşi cancerigeni, care se degajă când punem carnea pe grătar”, adaugă prof. Mencinicopschi.

SURSA: evz.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel