Sari la conținut

20 Martie – Ziua Mondială a Sănătății Orale. Cum alegem aparatul dentar și în cât timp se îndreaptă dinții cu ajutorul lui?

Aparat dentar. O dantură îngrijită și aliniată reprezintă un aspect important pentru fiecare dintre noi, deoarece ne ajută să zâmbim cu încredere și să prevenim afecțiunile majore de sănătate orală.

Sunt puțini cei care se nasc cu o dantură perfectă, de aceea, tratamentul ortodontic ne vine în ajutor pentru a corecta probleme precum dinții înghesuiți, cu spații sau o mușcătură incorectă.

De Ziua Mondială a Sănătății Orale, dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog la clinicile dr. Ardeleanu, oferă explicații privind alegerea tipului de aparat dentar, pentru a ne bucura de dinți drepți, frumoși și sănătoși, la orice vârstă.

Ce tipuri de aparate dentare există și cum îl alegem pe cel potrivit?

Există două mari categorii de aparate dentare, fiecare având avantajele, dezavantajele și indicațiile sale:

  • Aparate fixe – cu bracket-uri lipite pe dinți (metalice, ceramice sau din safir);
  • Aparate mobile – aparate pentru copii, gutiere transparente (alignere).

Aparatele dentare fixe sunt cele mai des recomandate pacienților deoarece, cu ajutorul acestora, pot fi corectate majoritatea problemelor ortodontice, cu rezultate foarte bune și rapide.

  • Aparatul metalic este o opțiune frecvent aleasă de pacienții care dispun de un buget limitat, dar își doresc un tratament eficient. Deși este mai vizibil când vorbim sau zâmbim, acesta are dimensiuni mai mici decât alte tipuri de aparate dentare și este foarte rezistent.
  • Aparatul din ceramică este o alternativă puțin mai costisitoare decât cel metalic, însă oferă un avantaj estetic datorită bracket-urilor, care sunt de culoare albă sau crem, foarte similară cu nuanța naturală a dinților.
  • Aparatul din safir este fabricat din cristale de ceramică mono-cristalină pură, ceea ce îi conferă două calități: rezistența și transparența. Acesta este cel mai discret tip de aparat dentar, fiind preferat de pacienții pentru care prima impresie este deosebit de importantă.

Aparatele dentare mobile, spre diferență de cele fixe, sunt detașabile, oferind purtătorului mai multă flexibilitate. Însă, acestea nu sunt eficiente în orice situație, de aceea este necesară părerea medicului ortodont.

  • Aparatul mobil pentru copii este recomandat în special între vârstele de 6 și 11 ani, având rolul de a susține dezvoltarea armonioasă a dentiției. În plus, scurtează perioada de purtare a unui aparat fix, în cazul în care acesta va fi necesar ulterior.
  • Aparatul mobil pentru adulți este o opțiune din ce în ce mai populară, deoarece este comod și ușor de îndepărtat înainte de mese sau diverse evenimente. Acesta constă într-un set de gutiere transparente, personalizate pentru fiecare pacient, care acoperă dantura în întregime. Dezavantajul său îl reprezintă costul ridicat, datorită materialelor utilizate.

Ce durată are tratamentul ortodontic?

Perioada de purtare a aparatului dentar poate varia de la câteva luni la aproximativ 2 ani, în funcție de complexitatea cazului, dar și de vârsta pacientului. La adulți, tratamentul durează în general mai mult, deoarece oasele maxilare nu mai sunt la fel de maleabile ca în copilărie. Beneficiile pe termen lung ale tratamentului ortodontic depășesc însă acest inconvenient.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel