Sari la conținut

2000 de cazuri de COVID-19 sunt legate de EURO 2020. 400 de oameni s-au infectat pe acest stadion, iar cifrele par să fie în creștere!

la răspândirea coronavirusului

Aproape 2.000 de cazuri de COVID din Scoția au fost legate de persoanele care au urmărit meciurile de fotbal de la EURO 2020, relatează  BBC.

Autoritatea Medicală din Scoția a anunțat că două treimi dintre cele 1.991 de cazuri au fost persoane care au călătorit la Londra pentru meciul Scoției cu Anglia, din 18 iunie.

Printre aceștia se numără 397 de fani care au fost spectatori pe stadionul Wembley.

Un număr relativ mic de cazuri au raportat participarea la fanzone-ul din Glasgow sau la cele două meciuri de acasă ale Scoției, pe Hampden.

Scoției i-au fost alocate doar 2.600 de bilete pentru meciul de pe Wembley din cauza restricțiilor COVID.

Autoritățile cred însă că zeci de mii de fani au călătorit la Londra, în ciuda avertismentelor de a nu face acest lucru decât dacă aveau un bilet.

Mulți s-au adunat în grupuri mari în centrul Londrei înainte de meci, iar cei din Leicester Square au fost mutați de poliție la scurt timp după pauză.

Directorul clinic național al țării, prof. Jason Leitch, a declarat că este dezamăgit de faptul că 2.000 din cele 32.000 de cazuri înregistrate în Scoția de la 11 iulie au fost legate de evenimentele Euro 2020.

El a spus însă că este imposibil să se știe dacă oamenii au contractat virusul în timp ce urmăreau un meci sau în altă parte, sau câte persoane ar fi putut infecta ulterior.

Prof. Leitch a adăugat: „Unii dintre ei ar fi putut să ducă virusul la Londra cu ei, unii dintre ei ar putea să-l fi luat când au venit acasă.

Dar numărul tot mai mare de bărbați, numărul tot mai mare de tineri și numărul tot mai mare cu evenimente euro etichetate, în special evenimente euro interioare și autobuze și călătorii ar sugera că există cu siguranță o legătură între unele dintre acele călătorii și euro și persoane infectate.”

El a subliniat că este important să nu cădem în capcană, deoarece „acesta nu este un virus Euro”.

El a adăugat: „Este, desigur, o parte importantă din ultimele săptămâni, dar te poți infecta cu virusul chiar dacă nu ai fi fost la Euro și nu te-ai uita la fotbal”.

Public Health Scotland a precizat că a legat cazurile de COVID și de adunări informale, de exemplu o întâlnire la un bar sau o adunare acasă pentru urmărirea unui meci.

Instituția a adăugat că 1.294 din cele 1.991 de cazuri totale au raportat călătorii la Londra, inclusiv 397 care au fost efectiv la meci.

Doar 55 dintre cei care au fost depistați pozitiv au declarat că au fost la Fanzone, în timp ce 38 au fost la meciul Scoției cu Croația de la Hampden, iar 37 la meciul de deschidere al echipei împotriva Republicii Cehe.

Aproximativ 90% dintre cazuri au fost de sex masculin, iar trei sferturi din total – 1.470 de cazuri – au avut vârste cuprinse între 20 și 39 de ani.

Mai mult de 30.000 de persoane din Scoția au fost testate pozitiv la COVID de când a început EURO 2020, în data de 11 iunie.

Cazurile au crescut brusc în ultimele săptămâni, Scoția fiind considerată a avea cea mai mare rată de COVID dintre toate națiunile britanice.

Ministrul sănătății, Humza Yousaf, a declarat la începutul acestei săptămâni că datele arată clar că noile infectări sunt în rândul bărbaților tineri. El a precizat că această creștere a cazurilor poate fi pusă pe seama numărului mare de întâlniri în interior pentru a urmări meciurile de la EURO 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel