Sari la conținut

21 iulie – cea mai caldă zi înregistrată până acum la nivel global

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Prognoza meteo

Duminică, 21 iulie, a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene. 

Copernicus a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depăşit duminică, în înregistrările sale care datează din 1940.

Cazare în Mamaia Nord – Apartament Niko în Infinity Beach Resort

Temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a atins duminică 17,09 grade Celsius – uşor mai mare decât precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 C. Valurile de căldură au pârjolit zone întinse din Statele Unite, Europa şi Rusia în ultima săptămână, , relatează Reuters, potrivit News.ro.

2024 ar putea depăşi 2023 ca cel mai cald an

Anul trecut, recordul a fost depăşit patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie, deoarece schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, au condus la o căldură extremă în emisfera nordică.

Fiecare lună începând cu iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori, a precizat Copernicus.

canicula
Foto: G.C. /Pixabay

Unii oameni de ştiinţă au sugerat că 2024 ar putea depăşi 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, deoarece schimbările climatice şi fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au împins temperaturile tot mai sus în acest an.

Temperatura critică a corpului

Temperatura de repaus a corpului este de obicei de aproximativ 37 grade Celsius. Aceasta este la doar 4 grade Celsius distanță de o catastrofă sub formă de insolație, a declarat Ollie Jay, profesor de căldură și sănătate la Universitatea din Sydney din Australia, unde conduce laboratorul de termoergonomie.

Începe din nou cu sângele care curge pe piele pentru a ajuta la eliminarea căldurii de bază. Asta face ca tensiunea arterială să scadă. Inima răspunde încercând să pompeze mai mult sânge pentru a vă împiedica să leșinați.

„Îi ceri inimii să facă mult mai multă muncă decât trebuie să facă de obicei”, a spus Jay. Pentru cineva cu o afecțiune cardiacă „este ca și cum ai alerga pentru un autobuz cu dodgy (ischio-coarda). Ceva va da.”

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel