Sari la conținut

25 de lucruri generale despre sănătate și organism. Îți pot salva viața

corpul uman
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sănătatea noastră depinde în mod direct de stilul de viață adoptat. În mod ideal, acesta trebuie să îmbine armonios trei elemente principale: alimentația, odihna și exercițiile fizice.

Practicate în mod corect, cele trei elemente aisgură o viață lungă și sănătoasă.

Cu atât mai importantă este, bineînțeles, educația. Când vine vorba despre organismul nostru să sănătatea noastră este recomandat să știm cât mai multe curiozități și informații folositoare.

Astfel, vom avea grijă de corpul nostru și vom ști ce are nevoie și ce nu pentru a fi puternic și sănătos.

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie 25 de astfel de informații utile despre corpul tău.

25 de informații generale utile despre corpul tău

„25 de lucruri interesante pe care oricine ar trebui să le știe (din medicină, firește):

1. Cea mai bună tensiune arterială, la adult, este 120/70 mmHg.
2. Nu există cancer ca o singură entitate, ci peste 300 de tipuri de cancer, fiecare cu mecanisme proprii, celule diferite, răspunsuri distincte la terapii.
3. Glanda este o denumire populară greșită a tiroidei; corpul are zeci de glande.
4. Un om poate simți durere la nivelul unui membru superior sau inferior care nu mai există; se numește sindromul membrului fantomă.
5. Creierul nu doare pentru că nu are nociceptori (receptori de durere). Se poate face așa numita brain awake surgery, fără anestezie generală.
6. Cea mai bună frecvență cardiacă la care raportul performanță/consum de oxigen este ideal este de 55-65 bpm.
7. Nimeni nu-și folosește doar 10% din creier (am dubii cu unii politicieni, dar rămâne între noi asta).
8. Inima este primul organ funcțional și începe să pompeze sânge în a patra săptămână de viață intrauterină.
9. Creierul consumă în regim bazal cam 25% din energia întregului organism.
10. Nu poți întări imunitatea cu suplimente sau alte preparate-minune. Ea este o oglindă a felului în care mănânci, faci sport, dormi, relaționezi cu oamenii și natura.

11. Afecțiunile psihice cresc riscul de apariție pentru orice boală, de la cele cardiovasculare la diabet sau cancere. Este important să avem echilibru psihic.
12. Rinichiul drept este ușor mai coborât față de cel stâng. Cauza este ficatul.
13. Febra poate apărea și în infecții virale și nu e, per se, motiv de administrare de antibiotic. Consumul intempestiv de antibiotice face ca bacteriile să se întărească în timp și să nu mai fie omorâte cu nimic, așadar grijă mare aici.
14. Mugurașul embrionar din care se dezvoltă creierul este la început lipit de cel din care se dezvoltă inima și ambii stau în zona capului.
15. Schimbăm în timpul vieții aproape toate celulele de mai multe ori; excepție fac neuronii, pentru că nu au capacitate de diviziune (există și aici moarte celulară și chiar apariții de neuroni noi din celule pluripotente, dar procesul este slab reprezentat).
16. Nimeni nu-și poate înghiți limba; nu băgați degetele în gura unui om aflat în criză epileptică – riscați să fiți mușcați sever.
17. Diabeticii pot face infarct miocardic acut fără durere, pentru că neuropatia diabetică le alterează transmiterea nervoasă.
18. Din cauza loviturilor repetate, boxerii sau jucătorii de rugby pot face leziuni permanente la nivelul creierului (encefalopatie cronică traumatică).
19. Papilele gustative nu sunt împărțite pe limbă cu fiecare zonă pentru un anumit gust; orice regiune poate percepe orice gust.

imunitate
20. Bila este un lichid format continuu în ficat și stocat în vezica biliară (numită și colecist). Bila nu înseamnă organ.
21. Cancerul de col uterin poate fi prevenit în peste 95% din cazuri prin simpla vaccinare împotriva HPV (virusul papiloma uman).
22. Unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru sănătate este spălatul pe mâini.
23. Există un opus de placebo care se cheamă nocebo – putem crea singuri efecte nocive dacă ne gândim prea mult la ele.
24. Suplimentele alimentare n-au nicio relevanță la persoanele sănătoase care își pot lua tot ce au nevoie din alimentație.
25. Există oameni care pot mirosi culori, vedea gustul, auzi sunete ieșite dintr-un tablou etc. Se numește sinestezie”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.