Sari la conținut

26 septembrie, Ziua Mondială a Contracepției. În anul 2021, 9% dintre româncele care au născut au între 15 și 19 ani

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

26 septembrie, Ziua Mondială a Contracepției. În anul 2021, 9% dintre româncele care au născut au între 15 și 19 ani.

Din 2007, la 26 septembrie, în întreaga lume este marcată ziua contracepției, când specialiștii din întreaga lume au ocazia să tragă din nou semnale de alarmă privind nevoia de informare a femeilor.

Organizații neguvernamentale și medicale din întreaga lume fac campanii pentru a le facilita tinerilor accesul la informații privind sănătatea lor sexuală și prevenirea sarcinilor nedorite.

26 septembrie, Ziua Mondială a Contracepției. 9% dintre româncele care au născut, în 2021, au între 15 și 19 ani

Fără protecţie, 85% dintre femeile active sexual rămân însărcinate. Se recomandă alegerea unei metode contraceptive în urma unei discuţii cu un specialist în planning familial.

Din 2010, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică organizează și finanțează evenimente dedicate acestei zile. Indiferent de mediul din care provin și de posibilitățile financiare de care dispun, acestea au dreptul să fie sfătuite în legătură cu opțiunile contraceptive disponibile pe piață.

Obiectivul principal pentru folosirea unei metode contraceptive este evitarea unei sarcini. Iar lipsa de informare, posibilitățile financiare limitate și nivelul scăzut al educației se traduc în sarcini nedorite în rândul femeilor și adolescentelor.

În anul 2019, în România au fost efectuate 47.492 de întreruperi de sarcină, mai mult de jumătate dintre acestea fiind realizate la cerere.

Iar statisticile din 2021 arată că aproape 9% din femeile care au născut au între 15 și 19 ani, iar 0,4% dintre acestea au sub 15 ani, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Contracepția în alte țări

În alte state europene, cifra avorturilor este mai mică. De exemplu, Olanda înregistrează anual în jur de 31.000 de întreruperi de sarcină, iar o treime dintre aceste paciente nu s-au aflat la prima procedură, conform Societății Europene de Contracepție și Sănătatea Reproducerii.

Femeile care provin din categoriile sociale defavorizate sunt mult mai expuse sarcinilor nedorite. La această concluzie au ajuns și specialiștii din alte țări.

Există în continuare lacune de informare, iar femeile au o mare nevoie de sprijin și de consiliere pentru a face o alegere sănătoasă și care li se potrivește. În același timp, medicii au ajuns la concluzia că este important să existe o gamă variată de metode contraceptive cu efect reversibil.

Această nevoie este resimțită și în România. Iar metodele contraceptive de ultimă generație vin cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind eliminarea riscului de poziționare incorectă prin inovarea formei steriletelor ajungând la un dispozitiv sferic ce se adaptează unei cavități tridimensionale cum este uterul, dar și eficiența pe termen lung împotriva unei sarcini nedorite și reducerea cheltuielilor privind opțiunile folosite zilnic, săptămânal sau lunar.

Metodele contraceptive disponibile pentru femei

În prezent, sunt disponibile pe piață mai multe metode contraceptive cu diferite grade de eficiență, folosite de femeile din toată lumea, conform nevoilor, posibilităților financiare și sfatului medicului ginecolog:

99% EFICIENȚĂ – implant, DIU hormonal (Dispozitiv Intrauterin), DIU din cupru, sterilizare permanentă

91-94% EFICIENȚĂ – pilula zilnică, plasturele săptămânal, inelul vaginal sau injecția

72-82% EFICIENȚĂ – retragerea, capac col uterin, metoda calendarului, prezervativul (unica metodă care reprezintă și o protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală)

Fiecare dintre metode cuprinde atât beneficii, cât și posibile efecte adverse asupra organismului în funcție de metoda contraceptivă aleasă. De aceea, discuția cu medicul ginecolog este esențială pentru a alege opțiunea potrivită, în funcție de starea de sănătate, istoricul medical și stilul de viață al pacientei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel