Sari la conținut

3 milioane de elevi încep școala! Cu ce noutăţi începe anul şcolar 2024-2025

Elevi la scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
scoala

Cu ce noutăţi începe anul şcolar 2024-2025. Pe 9 septembrie 2024, în jur de trei milioane de preşcolari şi elevi au început cursurile. Este un an școlar care vine cu multe noutăţi care vor fi aplicate încă de la început.

Ministerul Educației impune noi reguli la început de an școlar. Amplasarea camerelor de detenție, interdicția telefoanelor mobile, codul vestimentar sau portofoliul educațional sunt doar câteva dintre ele.

În anul școlar 2024-2025, pentru elevii claselor a XII-a zi şi a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se va încheia pe data de 6 iunie 2025, iar pentru absolvenţii claselor a VIII-a cursurile se vor încheia pe 13 iunie.

Pentru clasele din învăţământul liceal, filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, dar şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar se va încheia în data de 27 iunie 2025.

Modificări și noutăți importante în anul școlar 2024-2025

Examenul de Bacalaureat va începe în iarnă, iar candidaţii îşi vor putea vizualiza lucrările înainte de a contesta notele primite la Evaluarea Naţională şi la BAC.

Și pentru cadrele didactice apar noi obligații și interdicții. Unitățile școlare vor avea obligația să publice autorizația de securitate la incendiu dar și avizul sanitar, iar profesorii vor avea interdicția de a face meditații cu elevii cărora le predau și la clasă.

Important de văzut este ce se va întâmpla în ceea ce privește bulling-ul din școli, dar și consumul de droguri, în condițiile în care a scăzut alarmant vârsta consumatorilor. Elevii de doar 9, 10 sau 11 ani au ajuns să devină consumatori, însă până acum nu a apărut nici o măsură concretă.

Modificări în noul an școlar: Sala de detenție pentru elevi

Una dintre cele mai controversate măsuri este sala de detenție pentru elevii care deranjează orele. Părinții se întreabă de cine vor fi supravegheați aceștia în condițiile în care există deja deficit de cadre didactice iar profesorii spun că în multe școli nu există spațiu suficient. Acolo, elevii învață chiar în trei schimburi, motiv pentru care nu se știe unde vor fi ținuți ”elevii problemă”., potrivit antena3.ro.

Pe de altă parte, psihologii atrag atenția că nu este de bun augur să izolezi copilul, ținând cont că efectele pot fi inverse.

Cod vestimentar pentru elevi impus de fiecare școală

Din această toamnă, școlile pot impune și cod vestimentar elevilor. Ministerul a lăsat însă la latitudinea fiecărei unități de învățământ ce piese vestimentare sunt interzise școlarilor.

Modificări în noul an școlar: Profesorii nu pot face meditații cu elevii de la clasă

Apare și interdicția pentru profesori de a face meditații cu elevii cărora le predau la clasă. Ministerul se bazează însă, în acest caz, numai pe reclamații venite din partea părinților sau elevilor, și nicidecum nu se vor face modificări, astfel încât această măsură vine cu un mare semn de întrebare.

Modificări în calendarul școlar: Părinții pot cere socoteală profesorilor pentru note

De asemenea, părinții vor putea cere socoteală profesorilor pentru notele acordate elevilor.

Elevii vor evalua activitatea profesorilor

La rândul lor, elevii vor putea completa o fișă de feedback pentru profesori. Multe cadre didactice au criticat însă această măsură în condițiile în care, spun ei, școlarii cu note mici nu vor face altceva decât să se răzbune pe profesori în momentul în care completează această fișă de evaluare.

Telefoane interzise în timpul orelor

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs.

Consilier școlar pentru cel mult 500 de elevi

Noua lege prevede, de asemenea, un consilier școlar la fiecare 500 de elevi. Este, însă, o măsură greu aplicabilă, în condițiile în care nu există suficienți specialiștii.

Modificări în calendarul școlar: Portofoliu pentru alegerea carierei

De anul acesta, elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor fi obligaţi să deţină un portofoliu personal pentru alegerea carierei. Acesta va conţine toate rezultatele şcolare, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activităţi şi recomandările primite de la profesori

Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2025 vor fi programate mai devreme

Examenele naţionale din noul an şcolar se vor desfăşura mai devreme, înainte de sfârşitul lunii iunie, iar vizualizarea lucrărilor scrise la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat în 2025 să se facă înainte de depunerea contestaţiilor. Ministrul a menţionat că simulările examenelor naţionale se vor desfăşura în luna martie 2025.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel