Sari la conținut

3 semne că e timpul să faci o analiză pentru identificarea nivelului de colesterol

excesul de histamina
Sursa foto: pexels.com
Totul despre histamina

Hipercolesterolemia reprezintă un nivel crescut de colesterol în sânge, factor de risc pentru boli cardiovasculare, ateroscleroză, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral. O metodă de a preveni bolile de inimă constă în menținerea colesterolului în limite normale.

Hipercolesterolemia (colesterolul mărit) nu are manifestări clinice în stadiile incipiente. Cu toate acestea, el se depune pe peretele interior al arterelor, cauzând formarea plăcilor de aterom, care stau la baza apariției bolilor de inimă. Acest proces este unul de lungă durată, se desfășoară lent, în ani de zile.

Ce este colesterolul?

Colesterolul reprezintă un anumit tip de grăsimi care se găsește în sânge și în toate celulele corpului. Este nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru buna funcționare a organismului. Ca să circule prin sânge, colesterolul are nevoie de ajutorul unor proteine de care se leagă. Acestea se numesc lipoproteine. Astfel, există două tipuri de colesterol:

  • HDL colesterol (lipoproteine cu densitate mare) este cunoscut sub numele de „colesterol bun”; nu se depune pe vasele de sânge;
  • LDL colesterol (lipoproteine cu densitate mică) este cunoscut sub numele de „colesterol rău”; dacă este în exces se depune pe vasele de sânge;

Când ar trebui să îmi fac o analiză a colesterolului?

Nivelul ridicat de colesterol din sânge nu provoacă simptome. Poți afla de hipercolesterolemie doar cu ajutorul analizei de sânge. Medicul poate recomanda realizarea testelor, în cazul în care consideră că este necesar. Factorii de risc pentru un nivel crescut de colesterol sunt:

  • fumatul;
  • obezitatea;
  • dieta bogată în grăsimi saturate;
  • sedentarismul;
  • hipertensiunea arterială;
  • diabetul zaharat;
  • istoricul familial de boli cardiovasculare.

Prin urmare, pentru evaluarea hipercolesterolemiei și deci a riscului cardiovascular, se va efectua analiza care măsoară colesterolul total și care include valorile pentru LDL colesterol („colesterol rău”), HDL colesterol („colesterol bun”), dar și pentru trigliceride. Acestea din urmă sunt un alt tip de grăsimi care se găsesc în sânge. Un nivel prea ridicat de trigliceride poate crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

De știut: Este bine ca adulții să mențină un nivel de colesterol total mai mic de 200 mg/dl. LDL colesterolul trebuie ținut sub valoarea de 100 mg/dl, iar HDL colesterolul trebuie păstrat la un nivel cât mai mare, peste 60 mg/dl.

3 semne că este timpul să faci analiza de colesterol

Nu ai mai făcut niciodată o analiză a colesterolului

Testarea hipercolestemiei trebuie realizată de către toți adulții cu vârste de peste 20 de ani, cel puțin o dată la cinci ani. Trebuie să știi că inclusiv persoanele slabe pot avea colesterolul crescut.

Ai peste 40 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă testarea nivelului de colesterol devine cu atât mai importantă, în special dacă știi că un membru al familiei are colesterolul ridicat sau dacă a fost diagnosticat cu boli de inimă. Se recomandă ca testele pentru colesterol să aibă loc la unul, doi ani în cazul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani și a femeilor între 55 și 65 de ani. Persoanele care au depășit 65 de ani ar trebui să se testeze anual pentru identificarea nivelului de colesterol.

Ai un regim alimentar deficitar și nu obișnuiești să faci exerciții fizice

Un stil de viață sănătos este absolut necesar. Alimentația bazată pe grăsimi, fie ele de origine animală, fie provenite din produsele de tip fast-food cauzează creșterea nivelului de colesterol din sânge. Grăsimile saturate sunt cele care cresc colesterolul LDL, se găsesc în produse alimentare precum untul, smântâna, brânza, carnea grasă, prăjiturile, biscuiții ciocolata. În plus, stilul de viață sedentar reprezintă și el un factor de risc. Sfatul este să adopți o dietă bogată în fibre și mâncăruri slabe în grăsimi, să faci sport regulat (mers pe bicicletă, înot, fitness, etc.), să renunți la fumat (în cazul în care ești fumător).

Discută cu medicul tău orice nelămurire sau îngrijorare. Prevenția este cea mai bună, ea te ajută să-ți menții sănătatea și starea de bine.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel