Sari la conținut

3 semne că trebuie să fii mai atent la articulațiile tale

durere de articulații
Sursă foto: freepik.com

Durerile articulare încep să devină pregnante în special la vârstnici. Înaintarea în vârstă are consecințe evidente asupra sănătății organismului. Totuși, nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă de articulațiile tale înainte ca afecțiunile să se instaleze. Prevenția e cheia, mai ales în cazul sistemului articular, care, odată afectat, poate limita semnificativ derularea obișnuită a activităților zilnice.

Care sunt semnele care indică dezechilibrele de la nivelul articulațiilor, dar și cum poți acționa pentru a le ameliora afli în rândurile de mai jos.

Semne că trebuie să fii mai atent la articulațiile tale

Menținerea unui organism sănătos nu este un moft, ci o necesitate, mai ales în contextul în care rapiditatea instalării bolilor a crescut exponențial. Stresul, alimentația nesănătoasă, dar și excesul de țesut adipos se numără printre cele mai întâlnite cauze. Însă, de unde îți poți da seama că articulațiile tale s-au șubrezit și au nevoie de mai multă atenție decât de obicei? Iată doar câteva indicii care îți pot semnala faptul că ești expus afecțiunilor articulare:

  1. Durere persistentă – Durerile articulare constante sau recurente, care nu se ameliorează în mod semnificativ în decurs de câteva zile sau săptămâni ar trebui să te îngrijoreze. Simptomele cele mai evidente sunt amorțeala și rigiditatea, resimțite cu precădere dimineața. Așadar, dacă îți este din ce în ce mai greu să te dai jos din pat și să-ți miști corpul, nu ezita să ceri ajutor specializat. Cei mai mulți experți vor recomanda suplimente articulații, care vor ameliora și implicit reduce disconfortul.
  2. Dificultăți la îndoirea articulațiilor – Simți că nu te mai poți mișca la fel de bine? Umflăturile, roșeața sau căldura excesivă în jurul articulațiilor pot indica, de asemenea, probleme ale sistemului articular. Lucrurile se complică în momentul în care apar stările febrile, dar și incapabilitatea de a merge normal. Probabil te aștepți să ai o anumită vârstă până când să resimți astfel de simptome, însă nu e complet exclus să apară și în cazul tinerilor.
  3. Creșterea sensibilității la schimbările de vreme – Unele persoane pot simți o exacerbare a durerii articulare înainte de schimbările meteorologice, cum ar fi creșterea umidității sau scăderea temperaturii. Este, poate, unul dintre primele semne care apar și care trag un semnal de alarmă asupra a ce se poate întâmpla dacă nu sunt luate măsuri. La fel de important e să consulți istoricul familial. Dacă ai în familie persoane care au afecțiuni articulare, cum ar fi osteoartrita sau artrita reumatoidă, ar trebui să adopți o atitudine mai precaută.

Suplimente naturale pentru articulații

Sursa foto: freepik.com

În majoritatea cazurilor, pacienții nu intervin deloc asupra disconfortului resimțit, ceea ce nu face decât să accentueze problemele. Totuși, există multe remedii pentru dureri reumatice pe care le poți avea în vedere. Iată doar câteva dintre cele mai eficiente:

  • Glucozamină – Este un component natural al cartilajului articular și poate ajuta la menținerea sănătății și flexibilității. Este adesea combinată cu condroitină pentru a ajuta la susținerea mobilității articulațiilor. Cercetătorii au aflat că una dintre cele mai bogate surse de glucozamină este coaja de ou. De asemenea, ar trebui să încerci o supă de oase, are toate ingredientele necesare pentru a facilita mobilitatea.
  • Omega-3 – Acizii grași omega-3, găsiți în uleiuri de pește, semințe de in și nuci, pot avea proprietăți care pot ajuta la reducerea inflamației. Cel mai utilizat este somonul, pe care îl poți adăuga inclusiv în meniul personal. Nici carnea de vită nu ar trebui să lipsească de pe listă sau ghimbirul, pe care îl poți găsi pe piață și sub formă de suplimente.
  • Vitamina D – De cele mai multe ori, expunerea la soare nu e suficientă pentru a asimila vitamina. În timpul iernii, mai ales, când indicele UV este scăzut, ar trebui să îți actualizezi dieta zilnică. Asigură-te că mănânci ouă, pește și produse lactate. Totuși, nu uita de importanța suplimentelor alimentare. Le poți găsi atât sub formă de capsule, cât și pliculețe efervescente. Totuși, nu uita să consulți părerea unui specialist, care îți poate recomanda doza ideală în funcție de greutate, predispoziții medicale și stil de viață.

Obiceiuri care îți pot îmbunătăți mobilitatea

Pe lângă administrarea de suplimente sistem osos există și alte lucruri pe care le poți pune în aplicare pentru a-ți susține sănătatea articulațiilor precum:

  •  Exercițiile de mobilitate articulară – Practicarea exercițiilor specifice de mobilitate articulară poate ajuta la îmbunătățirea amplitudinii de mișcare și la creșterea flexibilității. Fă exerciții precum rotiri de umeri, flexii și extensii ale gleznelor sau rotații ale șoldurilor.
  • Yoga și pilates – Ambele implică întinderi profunde, exerciții de respirație și lucrul la stabilitatea și controlul corpului. De asemenea, elimină factorii de stres și favorizează instalarea unei stări profunde de relaxare.
  • Menținerea unei posturi corecte – O postură adecvată poate reduce tensiunea asupra articulațiilor și mușchilor. Acordă atenție sporită unui astfel de aspect, mai ales dacă lucrezi de la birou.

Vrei să scapi de riscurile asupra sistemului articular? Ține cont de recomandările de mai sus și menține-ți stabilitatea și flexibilitatea corpului, fără prea multe eforturi!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel