Sari la conținut

3 trucuri cu ajutorul cărora alegi şi depozitezi corect peştele proaspăt

Peştele este o importantă sursă de proteine, vitamine, minerale şi potasiu, însă este foarte important să fie proaspăt şi păstrat în condiţii optime pentru a-şi păstra beneficiile. Iată un scurt ghid de „de instruire”. 

 1. Ghidează-te după miros

Cumpără peşte dintr-un loc care nu miroase urât, iar peştele este păstrat în gheaţă. În plus, alege peştele care miroase dulce sau sărat, ca marea nu unul care miroase a acru şi chimicale.

2. Cum trebuie să arate un peşte proaspăt

Peştele proaspăt cufundat în apă se lasă la fund iar corpul este foarte rigid (nu se îndoaie). Solzii sunt lucioşi şi nelipicioşi bine fixaţi în piele. Ochii peştelui proaspăt sunt clari, strălucitori şi  uşor bulbucaţi. Carnea trebuie să fie fermă şi elastică fără oase ieşite în afară. Atunci când este apăsată uşor cu degetul urma lăsată trebuie să dispară imediat. Însă cea mai sigură metodă de a verifica prospeţimea peştelui este verificarea branhiilor, care trebuie să fie roşiatice-rozalii, umede şi fără miros dacă peştele este foarte proaspăt în niciun caz vineţii sau maronii.

Fileurile de peşte alb proaspăt trebuie să fie curate cu carnea umedă şi uşor translucidă.

3. Cum îl păstrezi după cumpărare

În primul rând, peştele proaspăt se curăţă cât mai repede posibil de măruntaie, deoarece acestea se alterează cel mai repede, după care se depoziteaza la rece.

După ce l-ai curăţat, şterge-l uşor cu un şerveţel de hârtie apoi acoperă-l cu folie de plastic sau pune-l într-un recipient închis pentru a nu intra în contact cu alte alimente.În frigider îl poţi ţine, la o temperatură de maxim 5 grade timp de o zi maxim două, după care va începe să-şi schimbe aspectul şi gustul.

În cazul peştelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescatorie, hering, somon), perioada recomandată de depozitare prin congelare este de maximum 3 luni, la o temperatură de -18 grade sau mai puţin. Peştele slab (caras, şalău, ştiucă, biban, cod, merlucius) se poate păstra la congelator, în condiţii de siguranţă pentru maximum 6 luni, atâta timp cât temperatura este constantă.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: