Sari la conținut

La ce oră ar trebui să luați MICUL DEJUN, PRÂNZUL și CINA. Plus: de ce sunt dăunătoare pentru sănătate șaorma și cartofii prăjiți

Românii stau foarte prost la capitolul alimentaţie sănătoasă, mărturie fiind statisticile care arată că jumătate din populatia ţarii suferă de un grad de obezitate.

„Din experienţă şi din statistici, românii nu au avut parte de o educaţie corespunzatoare în acest sens. Nu mâncăm sănătos ca şi populaţie luata per ansamblu, însă am observat că tot mai mulţi încearcă să remedieze acest aspect”, a spus consultantul în nutriţie Bogdan Guinea, de la Cabinetul Medical MC2 din Capitală.

Micul dejun, între 7 și 9 dimineața

Medicul oferă exemple concrete de alimente ce trebuie evitate/consumate, ca şi un program exact de masă pentru cei care vor să trăiască sănătors. „Este foarte important să ştiţi că nu numai tipul de alimente influenţează dieta. La fel de importante sunt şi orele la care mâncăm, precum şi combinaţiile de alimente folosite: micul dejun ar trebui luat între 7 şi 9 dimineaţa, prânzul între 13 şi 14, iar cina până în ora 20.00. La ora 11,00 avem prima gustare şi la ora 17 cea de a doua. Gustările sunt formate din fructe, legume sau lactatate, care conţin maximum 2% grasimi”, a detaliat specialistul în alimentaţie.

Citeste si:

Bomba din șaorma și cartofi prăjiți

La întrebarea dacă shaorma este într-adevăr dăunătoare sau doar cartofii prăjiţi, medicul a ţinut să avertizeze că shaorma şi cartofii prajiti „sunt reţeta ideală pentru a ajunge în cele din urmă pe mâinile cardiologului cel puţin. De ce? Combinaţia de alimente din shaorma este daunatoare deoarece creşte evident şi repede valoarea colesterolului rău în organism, la fel şi cartofii prăjiţi care, pe lângă alimentul în sine, sunt ca un burete pentru ulei.

Toate acestea nu numai că ne îngraşă, însa, ne depune aceeaşi grasime şi la nivelul arterelor, de fapt aici este pericolul . La un moment dat, o bucată din acea grăsime de pe artere se poate desprinde şi poate ajunge în inimă unde provoaca infarct (posibil letal) şi în creier, unde provoacă accident vascular- cerebral (paralizia).

Exemple de mic dejun sănătos

Specialistul a oferit câteva exemple de mic dejun sănătos pentru cei exasperaţi de avertizările că numeroase alimente gen mezeluri sau brâzeturi topite sunt nesănătoase:

– un bol de cereale integrale cu lapte sau iaurt maximum 2% grăsimi,
– omletă din 7-9 ouă de prepeliţă cu verdeaţă însă nu mai mult de două ori pe săptămână,
– 2 felii de pâine integrală cu zacuscă făcută în casă fără ulei mult,
– 2 felii de pâine cu brânză telemea de vacă degresată
La acestea se adaugă posibila cafea sau un fresh de fructe.

SURSA: evz.ro

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.