Sari la conținut

300.000 de femei din Marea Britanie vor primi un medicament care poate reduce riscul de cancer de sân

abuzul de medicamente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase pentru organism

Aproape 300.000 de femei din Regatul Unit vor primi un medicament pentru a-și reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, a anunțat marți Sistemul Național public de Sănătate (NHS).

Oamenii de știință au descoperit că o terapie hormonală – numită anastrozol – poate preveni apariția cancerului de sân la femei și că efectul protector durează ani de zile după ce femeia a încetat să ia medicamentul.

Aproximativ 289.000 de femei aflate la postmenopauză din Anglia, considerate a avea un risc moderat sau ridicat de cancer de sân, vor primi acest medicament în încercarea de a reduce riscul de a dezvolta această boală.

Testele au arătat că medicamentul reduce cazurile de cancer de sân cu aproape jumătate (49%) în 11 ani în rândul femeilor eligibile, ceea ce înseamnă că, dacă doar 25% dintre femeile din Marea Britanie acceptă tratamentul – și jumătate dintre acestea iau medicamentul timp de cinci ani, cât este recomandat – atunci vor fi prevenite 2.000 de cazuri de cancer de sân, potrivit ziarului Independent.

Medicamentul a fost utilizat anterior pentru tratarea cancerului de sân, dar a fost „reprofilat” acum și pentru prevenirea cazurilor. Acesta este primul medicament care trece prin programul de reprofilare a medicamentelor al NHS.

Medicamentul, licențiat ca terapie preventivă în oncologie

Anastrozolul a fost recomandat pentru prima dată ca opțiune preventivă de către Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (Nisa) în 2017, însă, tratamentul nefiind autorizat în această utilizare, absorbția a rămas scăzută. Acum, medicamentul a fost licențiat de către Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de îngrijire a sănătății și ca opțiune preventivă.

Tratamentul se administrează sub forma unei tablete de 1 mg, o dată pe zi, timp de cinci ani, și acționează prin reducerea cantității de hormoni estrogeni produși de organismul pacientei prin blocarea unei enzime numite aromatază.

Directorul executiv al NHS, Amanda Pritchard, a declarat că „această opțiune vitală de reducere a riscului ar putea ajuta acum mii de femei și familiile lor să evite suferința unui diagnostic de cancer de sân”.

cancer de sân
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ea a menționat că acesta este primul medicament care va fi reprofilat prin intermediul unui nou program de vârf la nivel mondial ce-și propune extinderea utilizării unor medicamente existente în noi indicații, în cadrul NHS, pentru a salva și îmbunătăți mai multe vieți.

Aceste măsuri se adaugă la arsenalul de medicamente din Sistemul Național de Sănătate britanic pentru prevenirea cancerului de sân, tamoxifenul și raloxifenul, care sunt deja licențiate pentru prevenirea cancerului de sân, a indicat ea, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Efecte secundare

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului sunt bufeurile, senzația de slăbiciune, dureri/înțepenire la nivelul articulațiilor, artrită, erupții cutanate, greață, dureri de cap, osteoporoză și depresie.

Potrivit organizației caritabile Breast Cancer Now, din Marea Britanie, utilizarea acestui tratament de reducere a riscului reprezintă un pas major înainte, și va permite unui număr mai mare de femei eligibile cu un istoric familial semnificativ de cancer de sân să își reducă șansele de a dezvolta boala.

Opt din 10 dintre aceste cazuri sunt diagnosticate la femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Femeile care prezintă o mutație la una dintre genele BRCA sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de sân și cancer ovarian. Cele mai multe femei din Marea Britanie au o șansă de 15% de a dezvolta cancer de sân în timpul vieții, dar acest procent crește semnificativ în cazul în care mutația este prezentă.

La fiecare 100 de femei care au o mutație a genei BRCA1:

  • între 65 și 85 vor dezvolta cancer de sân în timpul vieții (65 până la 85% risc pe viață);
  • între 40 și 63 vor dezvolta cancer ovarian (40 și 63% risc pe parcursul vieții);

La fiecare 100 de femei care au o mutație a genei BRCA2:

  • între 40 și 85 vor dezvolta cancer de sân în timpul vieții (40 și 85% risc pe parcursul vieții);
  • între 10 și 27 vor dezvolta cancer ovarian (risc de 10-27% pe parcursul vieții).
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel