Sari la conținut

4 boli pe care câinii le pot detecta la oameni. Pot mirosi cancerul de sân cu o acuratețe de 100%

Există 4 probleme de sănătate pe care câinii le pot detecta la oameni. Pot detecta cancerul de sân mirosind un bandaj, cu o acuratețe de 100%.

Majoritatea proprietarilor de câini vă vor spune că animalele lor de companie au o abilitate ciudată de a simți când ceva nu este în regulă. De fapt, câinii posedă un „al șaselea simț” în detectarea pericolului sau a unui eveniment iminent.

Acum, cercetătorii de la Institutul Curie din Paris, Franța, au descoperit că câinii, în special ciobănesc german, au capacitatea de a adulmeca cancerul de sân la femei cu o acuratețe de 100%.

Ciobănesc german: Caracteristici rasă câine - Tărâmul Animalelor

Ciobanesc german detectează cancerul de sân mirosind un bandaj, cu o acuratețe de 100%

Cercetătorii, cu ajutorul specialistului canin Jacky Experton, au reușit să-i antreneze pe ciobăneștii germani Thor și Nykios să identifice cu exactitate cancerul de sân în decurs de șase luni de la antrenament.

Au fost folosite metode de dresaj „de joc” și bazate pe recompense pentru a ajuta acești câini să diferențieze bandajele canceroase de la pacienți de cele necanceroase.

Cercetătorii au folosit bandaje diferite decât cele pe care au fost dresați câinii. Au fost efectuate în total două runde pentru a determina eficacitatea acestui instrument de diagnostic. Un nou set de 31 de bandaje a fost plasat în conuri în care caninii își înfigeau nasul. Au fost patru cutii per test – una canceroasă și trei non-canceroase; „testul de adulmecare” a fost repetat o dată cu fiecare probă, pentru un total de 32 de răspunsuri individuale de la toți câinii.

Descoperirile au arătat că câinii au avut o rată de succes de 90% în prima rundă, detectând 28 din cele 31 de bandaje canceroase. Între timp, aceasta a fost urmată de o rată de precizie de 100% în al doilea.

Cercetătorii văd aceasta ca pe o metodă simplă, non-invazivă, care poate revoluționa detectarea cancerului în părțile mai puțin dezvoltate ale lumii. De exemplu, această tehnică inventiva poate aduce beneficii țărilor cu acces limitat la mamografii. De asemenea, ar putea ajuta oamenii să primească un tratament care salvează vieți, detectând boala la timp.

Alte boli pe care câinii le recunosc la oameni

Câinii sunt animale inteligente care au dovedit că pot fi cei mai buni asistenți medicali ai noștri. Acestea pot alerta proprietarii cu privire la urgențe medicale datorită simțului lor rafinat al auzului și al mirosului.

Iată alte trei afecțiuni medicale pe care caninii le pot detecta la oameni.

  • Migrene: Pacienții de migrenă sunt prea familiarizați cu apariția bruscă a unei dureri de cap despicate. Capacitatea de a detecta o migrenă iminentă poate face diferența între gestionarea durerii sau predarea la ore de pulsații nesfârșite.

Într-un studiu din 2013 din Journal of Alternative and Complementary Medicine, cercetătorii au recrutat suferinzi de migrenă care dețin câini pentru a completa un scurt chestionar online despre măsura în care câinii lor au prezentat comportamente care modifică migrena.

Mai mult de jumătate dintre participanți au raportat schimbări în comportamentul câinilor lor în timpul sau care au dus la migrene. Aproximativ 60% au susținut că câinele lor i-a avertizat despre apariția unei dureri de cap, de obicei cu o oră sau două înainte.

  • Scăderea zahărului din sânge: Diabeticii pot beneficia de a avea un câine pentru a-i avertiza când nivelul zahărului din sânge scade sau crește.

Un studiu din 2016 în Diabetes Care a descoperit că câinii pot detecta izoprenul, o substanță chimică comună găsită în respirația noastră, care tinde să crească în timpul scăderii zahărului din sânge.

Cercetătorii cred că câinii sunt deosebit de sensibili la aceasta și pot spune când respirația lor are niveluri mai mari decât de obicei. Totuși, oamenii nu pot detecta substanța chimică.

  • Infecții urinare: Câinii urinează pentru a-și marca teritoriul și îi anunță pe ceilalți câini unde stau. Capacitatea unui câine de a mirosi urina poate oferi proprietarilor mai multe beneficii pentru sănătate.

Într-un studiu din 2016 în cadrul Open Forum Infectious Diseases, cercetătorii au antrenat cinci câini labrador și golden retriever pentru a identifica urina infectată și i-au lăsat să adulmece câteva probe de femele timp de opt săptămâni.

Descoperirile au dezvăluit că au fost capabili să detecteze eșantioane conținute cu patru bacterii diferite, cu o acuratețe de minim 90%.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel