Sari la conținut

4 indicii care dezvăluie cât de lungă va fi viața ta şi cum vei îmbătrâni

longevitate
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru a crește speranța de viață nu este suficient să mănânci corect, să faci sport și să renunți la obiceiurile proaste. Experţii în gerontologie spun că existe semnale cheie care pot fi un indicator vital al longevităţii.

După vârsta de 40 de ani, toate traumatismele, fracturile și vânătăile pe care le-am avut la o vârstă mai fragedă încep să ne afecteze sănătatea prin diverse afecţiuni sau simptome, cum ar fi durerile articulare și de spate. Dacă vrei să afli dacă speranța ta de viață va fi lungă, fii atent la patru indicatori după care se ghidează majoritatea oamenilor de știință.

Potrivit studiilor, speranța de viață a oamenilor a crescut de mai mult de două ori din 1900. Speranța de viață la nivel mondial a crescut de la 31 de ani în 1900 la 73,2 ani în 2023 și se așteaptă să crească în continuare până la 77,1 ani în 2050. În creștere este și numărul persoanelor centenare, care ating vârsta de 100 de ani.

1. Simțul mirosului

Nasul nostru are nevoie de reînnoire constantă a celulelor pentru a-și menține capacitatea de a recunoaște mirosurile. Dar, odată cu vârsta, celulele încep să-și piardă capacitatea de a se regenera, așa că dacă începeți să vă plângeți de o înrăutățire a simțului mirosului, aceasta indică începutul procesului de îmbătrânire.

2. Rezistenţa la efortul fizic şi mental

Nivelul de educație al unei persoane poate prezice doar într-o foarte mică măsură care va fi speranța sa de viață. Mult mai importantă este rezistența fizică. A face tot felul de exerciții fizice este o modalitate excelentă de a determina rata cu care o persoană îmbătrânește. Chiar dacă ai 55 de ani, dar ai puterea să te antrenezi din greu, înseamnă că poţi spera la o viață lungă.

Femeie, stil de viata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3. Analize de sânge (parametri biologici şi riscul de îmbolnăvire)

Fără îndoială că un test de sânge este una dintre cele mai bune modalități de a evalua starea de sănătate și rata de îmbătrânire. Aceste analize vorbesc despre boli, despre puterea sistemului imunitar şi, desigur, despre tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Dar, mai recent, oamenii de știință au descoperit că biomarkerii din sânge – molecule care raportează anumiți indicatori de sănătate – pot determina, de asemenea, dacă o persoană va trăi mai mult decât media obişnuită.

În special, biomarkeri precum albumina plasmatică, glicoproteina acidă alfa-1, dimensiunea particulelor de lipoproteine ​​cu densitate scăzută și citrații – toți acești indicatori pot releva speranţa de viaţă, precum şi riscul de apariție a anumitor boli.

4. Abilităţile cognitive

Dacă o persoană are o reacții rapide şi este vigilentă înseamnă că abilitățile sale cognitive sunt excelente raportat la vârstă şi, cu cât creierul funcționează mai bine, cu atât este mai probabil să trăiască mai mult.

Oamenii de știință de la University College London au dezvoltat chiar și un test prin care au putut determina cu exactitate riscul de deces prematur la oameni, în funcție de viteza de reacție a creierului lor.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel