Sari la conținut

4 obiceiuri care ajută la îmbunătățirea sănătății creierului

Imagine creată au AI

Fiind cel mai complex organ din corp, creierul contribuie la gândurile, amintirile, mișcările, emoțiile, inteligența și comportamentele tale. La fel ca alte organe importante – inima și mușchii, de exemplu – este important să luați măsuri pentru a vă menține creierul sănătos și puternic.

De ce este importantă sănătatea creierului?

Creierul dumneavoastră acționează ca un centru de comandă pentru toate aspectele vieții de zi cu zi, astfel încât menținerea sa sănătoasă este esențială pentru bunăstarea dumneavoastră generală și calitatea vieții, în special pe măsură ce îmbătrâniți. De fapt, îmbunătățirea sănătății creierului vă poate reduce riscul de a dezvolta boli legate de pierderea memoriei, cum ar fi boala Alzheimer și demența.

„Există două aspecte cheie ale sănătății creierului – sănătatea creierului mental și comportamental și sănătatea creierului neurocognitiv”, explică Dr. Amna Ramzan, neurolog la Houston Methodist.

„Unul are impact asupra modului în care ne simțim, gândim și acționăm. Celălalt are un impact asupra capacității noastre de a finaliza activitățile zilnice normale, cum ar fi mâncatul, îmbăierea și funcționarea în cadrul unei comunități.”

Ne bazăm pe ambele aspecte în fiecare zi. Așadar, ce puteți face pentru a susține funcționarea sănătoasă a creierului?

Obiceiuri care ajută la susținerea unui creier sănătos

Sprijinirea sănătății creierului poate fi o provocare, deoarece necesită adoptarea și menținerea unor comportamente sănătoase în stilul de viață. Cunoașterea pașilor pe care ar trebui să îi urmați și a motivelor pentru care aceștia sunt importanți vă poate ajuta să vă stimulați angajamentul de a rămâne disciplinat în eforturile dumneavoastră.

Dr. Ramzan oferă patru modalități prin care puteți prelua controlul asupra funcției cognitive și a bunăstării mentale, precum și reduce riscul de probleme neurologice pe parcurs.

Consumați mai puține alimente procesate și mai multe alimente integrale

Un pilon important al menținerii unei funcții cerebrale puternice este ceea ce introduceți în corpul dumneavoastră. Unele alimente promovează sănătatea creierului, în timp ce altele o împiedică.

De exemplu, alimentele pline de zaharuri adăugate, carbohidrați rafinați și grăsimi saturate și trans tind să producă subproduse care pot afecta negativ creierul și vasele de sânge.

dieta care reduce riscul de boli
Imagine creată cu AI

Alimentele integrale, pe de altă parte, alimentează creierul în loc să lucreze împotriva acestuia.

Cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului includ:

  • Legumele
  • fructele
  • cereale integrale
  • Grăsimi mononesaturate și polinesaturate
  • Carnea slabă

„Studiile au arătat că persoanele care au adoptat dieta mediteraneană sunt mai puțin predispuse la boala Alzheimer”, spune Dr. Ramzan. „Luați în considerare consumul mai multor alimente pe bază de plante, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și avocado.”

Mișcați-vă mai mult, stați mai puțin jos

Cercetările sugerează că persoanele active din punct de vedere fizic sunt mai puțin susceptibile de a suferi un declin al funcțiilor cerebrale și au un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.

Adulții ar trebui să încerce să facă între 30 și 60 de minute de exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână, alegând activități care cresc ritmul cardiac.

De asemenea, este important să fiți activi fizic între antrenamente. Nu este suficient să faci exerciții fizice timp de 30 de minute, pentru ca apoi să stai la birou, în mașină și pe canapea pentru restul zilei.

„Exercițiul mental este la fel de important ca cel fizic”, adaugă Dr. Ramzan. „Jucați jocuri, citiți, învățați o nouă abilitate, meditați – toate aceste activități vă vor îmbunătăți memoria, atenția, viteza creierului, abilitățile cu oamenii, inteligența și navigația.”

Obțineți un somn de calitate

Odihna este o parte esențială a sănătății creierului. Somnul vă menține ageri, concentrați și capabili să luați decizii bine gândite.

Experții cred, de asemenea, că somnul vă stimulează memoria generală. Pentru majoritatea adulților, un somn sănătos constă în șase până la opt ore pe noapte.

Alegeți un mediu sănătos

Mediul înconjurător joacă un rol important în sănătatea creierului. Acesta cuprinde oamenii, locurile și lucrurile cu care vă înconjurați și care vă pot îmbunătăți sau diminua sănătatea.

Fiți atenți la mediul înconjurător și la impactul acestuia asupra sănătății dumneavoastră mintale. S-a demonstrat că a rămâne implicat social reduce stresul și depresia, simptome care pot contribui la pierderea memoriei.

„Punerea în aplicare a acestor piloni ai obiceiurilor sănătoase este bună pentru dezvoltarea creierului și, de asemenea, poate reduce riscul pentru multe alte afecțiuni”, spune Dr. Ramzan.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel