Sari la conținut

4 semne neobișnuite ale deficienței de vitamina B12 despre care este posibil să nu fi auzit niciodată

vitamine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamine pentru femei

Vitamina B12 este una dintre cele mai esențiale vitamine și se găsește în alimente precum carnea, peștele și lactatele. Este necesar pentru buna funcționare și dezvoltare a diferitelor părți ale corpului, inclusiv creierul, nervii și celulele sanguine.

O deficiență de vitamina B12 cauzează o mulțime de probleme în sistemul digestiv, inclusiv anemie, creșterea bacteriilor în organism, dezechilibrul sistemului imunitar, lupus, afte, cataractă, osteoporoză, oboseală și multe alte afecțiuni.

Câtă vitamina B12 este necesară?

Corpul uman are nevoie de 2,4 micrograme de vitamina B12 zilnic, iar o deficiență chiar și a unei cantități mici poate pune organismul la un risc extrem. Cunoscută și sub denumirea de cobalamină, este una dintre cele opt vitamine B de care corpul nostru are nevoie pentru funcționarea normală a sistemului nervos.

Deficitul de vitamina B12 poate fi depistat prin simptome care pot fi confundate și cu alte afecțiuni.

Câteva simptome neobișnuite ale vitaminei B12 includ:

Semne ale lipsei de vitamina B12: Dificultate la mers

Persoanele care au o deficiență de vitamina B12 suferă de leziuni ale nervilor periferici în timp, ceea ce duce la probleme de mișcare.

Mulți oameni simt amorțeală în picioare și membre, ceea ce face extrem de greu pentru o persoană să meargă fără sprijin. De asemenea, pot prezenta slăbiciune musculară și reflexe diminuate.

Limba umflată

S-a raportat că persoanele cu niveluri scăzute ale acestui nutrient prezintă diverse probleme orale. Acest lucru se întâmplă deoarece deficiența de vitamina B-12 determină o reducere a producției de globule roșii, ceea ce are ca rezultat reducerea oxigenului care ajunge la limbă.

Într-un studiu publicat în National Library of Medicine, au fost analizate manifestările clinice ale gurii care dezvăluie deficit de vitamina B12.

„Asocierea manifestărilor în gură și a deficienței de vitamina B12 este deja cunoscută. Semnele nu sunt specifice deficitului de Vitamina B12; cu toate acestea, ele pot dezvălui deficiența, iar aceasta este adesea ignorată și duce la întârzieri în diagnosticare”, se arată în studiu.

Umflarea limbii, cunoscută și sub numele de glosită, apare atunci când este inflamată, roșie și dureroasă. Potrivit experților în sănătate, afecțiunea este cauzată de deficiența de vitamina B12 și provoacă senzații precum ace. Glosita, spun medicii, apare alături de stomatita, caracterizată și prin răni la nivelul gurii.

Semne ale lipsei de vitamina B12: Depresia

Vitamina B-12 și alte vitamine B joacă un rol în producerea de substanțe chimice ale creierului care afectează starea de spirit și alte funcții ale creierului. Nivelurile scăzute de B-12 și alte vitamine B, cum ar fi vitamina B-6 și acid folic, pot fi legate de depresie.

Dieta săracă rezultă dintr-o tulburare în care organismul nu este capabil să absoarbă vitaminele pe care le consumați.

Potrivit studiilor, persoanele cu vârsta peste 50 de ani, vegetarienii și cei cu tulburări digestive precum celiachia sau boala Crohn pot avea dificultăți în a obține suficientă vitamina B12.

Ritmul cardiac mai rapid

Un ritm cardiac rapid este unul dintre cele mai unice simptome ale deficienței de vitamina B-12. Inima începe să bată mai repede pentru a compensa numărul redus de globule roșii din organism.

Anemia pune apoi presiune asupra inimii pentru a împinge un volum mai mare de sânge în jurul corpului și pentru a o face mai repede.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel